Igor (42) dva tjedna prije smrti: Ipak ću završiti na respiratoru. Nadam se da ću se vratiti ženi

Igor Grbeša (42) je u nedjelju u jutarnjim satima u Respiracijskom centru riječkog KBC-a preminuo od posljedica bolesti uzrokovanih koronavirusom, piše Jutarnji.

On je najmlađa hrvatska žrtva ove virusne bolesti, a njegova sudbina je daleko najtužnija od svih ispričanih kojima se posljednjih mjeseci poigrava covid-19. Liječnici kažu, a i iz kruga obitelji nam to potvrđuju, da je imao povišeni tlak. I to je to. Pretilost o kojoj se priča u njegovom slučaju nije debljina koja bi inače osobi pravila neke veće probleme, vidi se to i po njegovim fotografijama.

Za razliku od prijašnjih smrtnih slučajeva zabilježenih po hrvatskim bolnicama, kada su žrtve koronavirusa uglavnom bile osobe starije životne dobi i s težim oblicima kroničnih bolesti, tlakaši i šećeraši, kod Igora, čini se, covid-19 imao puno snažniju ulogu. Njegova se bolest od uobičajenih tegoba naglo proširila na pluća te je završio na respiratoru. Kada je izgledalo da se oporavlja te je skinut s respiratora, Igoru je naglo pozlilo. Liječnici ga više nisu mogli spasiti.

Igor je bio zaljubljenik u jedrenje na vlastitoj jedrilici, obožavao je putovanja automobilom, motociklom, zrakoplovom, a kao računalni stručnjak obišao je dobar dio svijeta. Iz svake slike koju je ostavio na društvenim mrežama naprosto pršte adrenalin i uživanje u životu. Život u Zagrebu zamijenio je Rijekom, gdje se prije dvije godine oženio, a uskoro je trebao početi graditi kuću, javio je to svojim prijateljima u travnju ove godine, nakon četiri godine prikupljanja dokumentacije. To ga je silno razveselilo.

– Projekt toplog doma bi trebao biti realiziran do kraja godine. Sada idem otvoriti posebnu bocu vina koju sam čuvao za posebnu prigodu – napisao je Igor, obavivši projekt svoje niskoenergetske kuće, obećavši svojim prijateljima da će im do kraja godine pokazati i kako će ona izgledati kada se izgradi.

Tijekom lockdowna je radio od kuće, no to mu uopće nije teško palo, ilustrirao je to fotografijom svojih računala u improviziranom uredu. Rekao je da će se sada opet morati navikavati na putovanje, hotelske sobe i urede pune ljudi. Za svoj 42. rođendan od supruge je dobio novo kormilo za njihovu jedrilicu, što ga je također razveselilo, iako je stiglo s mjesec i pol zakašnjenja zbog pandemije i nekako se poklopilo s njihovom godišnjicom braka. Godišnji odmor mu je započeo 23. srpnja, “debelo zasluženi”, kako je sam rekao, a provodio ga je gdje drugdje nego na moru, za kormilom svoje jedrilice.

– Nevjerojatno ljeto 2020., Rab, Olib, Silba, Ilovik, Susak, za sada. Još uvijek su ostala najmanje dva tjedna plovidbe Konačno smo uspjeli iskoristiti prednost posjedovanja vlastitog čamca, uz malu pomoć korone, nažalost – napisao je Igor u objavi 5. kolovoza.

Bilo je to, nažalost, njegovo posljednje veliko putovanje. Taj virus kao da je oko njega pleo nevidljivu mrežu i pratio ga na njegovim životnim putovanjima, a onda je, nažalost, i ušao u njega svega nekoliko danas kasnije. U bolnici je završio 19. kolovoza, a desetog dana boravka javio je prijateljima da će nakon “deset dana borbe s koronom ipak završiti na respiratoru, izražavajući nadu da će se nakon respiratora uspjeti vratiti svojoj ženi”.

Objavio je sliku na kojoj ima masku s kisikom. Lice jest bilo izmučeno, ali nije se na njemu mogla naslutiti ni briga niti strah.

Nakon petnaestak dana, prošloga petka, javio se sljedeći put tješeći svoje bližnje da je njegova borba s covidom dala rezultate.

Nakon što se skinuo s respiratora izgledalo je da će zdravlje na bolje, mislio je da će ovih dana već biti doma, svjestan da će se još dugo oporavljati od opake bolesti.

– Sutra bi me trebali maknuti s aparata za disanje i staviti samo na kisik. Još je ostala borba s jakom upalom pluća, ali tijekom idućeg tjedna bih trebao biti pušten doma da se dalje oporavljam. Oporavak će sigurno biti dug. Kada izađem iz bolnice, odgovarat ću vam na pojedinačna pitanja, ako će tko imati koje. Hvala vam svima na podršci, volim vas sve – napisao je Igor.

Svejedno, odgovarao je na pojedinačna pitanja i tijekom subote, kažu nam njegovi prijatelji koji su s njim komunicirali. Strašna vijest koja im je došla sutradan zato je bila šokantna i primljena s nevjericom. Igora Grbeše više nema.

– Sine moj, počivaj u miru, voli te mamica. Rodila sam te, no neću te sahraniti. Vječno zbogom, Igore moj – tako se od sina oprostila majka Ljiljana. Ona živi u Prijedoru, spletom životnih okolnosti nije s njim bila bliska posljednjih godina. Bez obzira na to, teško je primila strašnu vijest, a nikako ne može pojmiti da je njezin sin spadao u rizičnu skupinu, odnosno da je u kategoriji pretilih osoba. Iz kruga obitelji koja živi u Hrvatskoj nam je potvrđeno da je Igor imao problema s tlakom, ali da su svi ostali šokirani najgorom viješću iz bolnice, pogotovo jer je nakon Igorova skidanja s respiratora izgledalo da se njegovo zdravstveno stanje popravlja.

– Igor je uvijek bio malo jači, reklo bi se zbijen, ali nije bio debela osoba. Ja sam jednostavno šokiran ovim slijedom. S njim sam se dopisivao prije četiri, pet dana, dogovarali smo druženja, ne znam što bih rekao. Bez obzira na taj povišeni tlak, s tim je mogao živjeti još 50 godina uz lijekove. Očito je koronavirus imao odlučujuću ulogu – kazao je jedan od Igorovih prijatelja koji je pratio i bodrio njegov oporavak.

Iako je prešao prag četrdesetih, nekako se činilo da je tak sada Igor uplovio u pravi život, odnosno u njemu počeo uživati svojom puninom. Od prijatelja i iz njegovih objava doznajemo da je jako volio životinje, pse pogotovo, zauzimao se za prava slabijih, pružio je podršku prosvjetarima kada su štrajkali za bolja primanja. Igor je bio velik i snažan čovjek, no koronavirus ga je, nažalost, nadjačao.

Facebook Komentari