Ustavni sud raspravlja o radu Stožera, javnost je isključena, čak 10 sudaca protiv javnosti

Foto: N1

Ustavni sud RH je donio Odluku da na današnjoj sjednici neće biti predstavnici sredstava javnog priopćavanja. Kada Sud donese odluku izdat će priopćenje, a kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka predsjednik Ustavnog suda će održati press konferenciju – kazao je tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, tri suca su bila za uključivanje javnosti, dok je ostalih 10 bilo protiv.

Postoji opravdan interes javnosti da ova sjednica bude otvorena za javnost“, rekao je u nedjelju u emisiji Točka na tjedan Đorđe Gardašević, inače stručnjak za ustavno pravo: “Rasprava bi trebala biti otvorena svima zainteresiranima, ponajprije medijima”, smatra Gardašević.

Naime, već mjesecima priča se o ustavnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer neki građani i političari smatraju da neke od odluka Stožera krše ljudska prava.

Ustavni sud će, kako se doznaje odlučivati o ustavnosti, među ostalim – izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Potom će preispitati ustavnost svake pojedinačne odluke Stožera u odnosu na koju je došao prijedlog za ocjenu ustavnosti.

Share This Article