Troje sudaca bilo za javnu sjednicu, objasnili svoje argumente

Troje sudaca Ustavnog suda bila za javnu raspravu o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Andrej Abramović, Goran Selanec i Lovorka Kušan.

Potvrdio je to novinarima sudac Abramović nakon sjednice. Objasnio je i dio argumenata koje su iznijeli njihovi kolege koji su bili protiv, piše N1.

“Postavila se sumnja oko pogodnosti dvorane s obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju, mi smo rekli da nije ta dvorana jedina u gradu, a prema propisima, Ustavni sud zasjeda u Zagrebu, dakle bilo gdje u Zagrebu. Druga tijela koja imaju potrebe za većim dvoranama, odaberu druge dvorane, barem to danas nije problem, a lijepo je i vrijeme, mogli smo zasjedati i vani”, rekao je Abramović.

Selanec je rekao da neće biti niti javne rasprave o odluci suda o odlukama Stožera.

“Mi smo smatrali da određena pitanja, koja rade procjep u društvu, jer Ustavni sud ima potrebu stabilizirati ustavni poredak, a ova pitanja dovode do dubokog procjepa unutar društva, unutar institucija, pa i unutar same izvršne vlasti i da bi to trebalo raspraviti s uglednim stručnjacima, strankama i da bi mi od toga imali koristi. Smatrali smo da treba javna rasprava, da javnost ima uvid u sve argumente koji bi se iznijeli”, rekao je Selanec, dodavši da je taj prijedlog odbijen.

Što se tiče mogućnosti javnih sjednica Ustavnog suda u budućnosti, Abramović je rekao da to pokušavaju uspostaviti. “To što ovaj put nismo uspjeli, ne znači da nećemo u budućnosti. Kad bi mediji pokazali interes, kao što su ga pokazali danas, moguće da bi se u budućnosti ta praksa mogla i promijeniti”, rekao je.

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera ne budu prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja, izjavio je glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Kada Ustavni sud bude donio svoju odluku izdat će priopćenje, a kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka predsjednik Ustavnog suda će održati konferenciju za novinare, dodao je Antić.

Inače, Ustavni sud odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Kad su u pitanju ovlasti i djelovanje Kriznog stožera, Ustavni će sud donijeti dvije vrste odluka, navodi dnevnik. Najprije bi se trebao očitovati o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Stožer, bez proglašenja izvanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mjere kojima se zadire u ustavna prva građana.

Potom bi ustavni suci trebali odlučiti o ustavnosti konkretnih mjera koje je taj Stožer donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, odvjetnici, ali i neki saborski zastupnici, piše N1.

Ustavni sud raspravlja o radu Stožera, javnost je isključena, čak 10 sudaca protiv javnosti

Facebook Komentari