Smanji li PDV frizerima na 13%, država će u pet godina dobiti 79 milijuna kuna

Ivica Pavlačić, frizer koji u svom salonu u Karlovcu zapošljava 15 ljudi, u emisiji TNT objasnio je ekonomsku logiku niže porezne stope u njegovoj profesiji, ali tako da to ne stane na pukom smanjenju poreza.

Pavlačić je rekao da se nada da velikih zatvaranja frizerskih salona više neće biti.

“U našem salonu podijeljeni smo u timove ljudi, pridržavamo se epidemioloških pravila”, rekao je i primijetio da mali saloni mogućnost podjele u timove nemaju.

“Mjere ako se donose, ne mogu za sve biti iste, ne mogu biti svi u istim mjerama”, smatra on.

Rekao je da je normalno da je svim salonima pao promet, jer su ograničeni prostorom i ne mogu primiti isti broj klijenata kao prije.

Za Vladine mjere kazao je da smatra da bi svi trebali biti dosta zadovoljni:

“Spasili su radna mjesta. Dali su tri plaće, što je bilo fantastično. Nisu išle kamate na neplaćene obaveze.”

On, međutim, posebno sad, predlaže smanjenje stope PDV-a za frizerske salone na 13 posto. Objasnio je zašto:

“Već sedam članica EU-a ima snižene poreze na frizerske usluge. Veliki je udio ljudskog rada u frizerskom poslu.”

Skrenuo je pažnju na to da su po prirodi stvari frizeri ograničeni svojim vremenom i radnim satima, te zbog toga u njegovom salonu smatraju da kada imaju iskorištenost radnog vremena od 70 posto, oni to smatraju totalnom iskorištenosti.

“Zamislite koliko mora koštati jedan sat tog rada za prosječnu hrvatsku plaću? Dolazimo do toga da bi posjet frizeru morao biti 200 kuna”, rekao je.

“Ne možemo se samo fokusirati na smanjenje PDV-a na 13 posto. To bi dovelo do zapošljavanja mladih ljudi, u tom slučaju zaposlilo bi se u frizerskoj struci minimalno 250 mladih frizera. Efekt bi bio u pet godina da bi se uplatilo 79 milijuna kuna više u proračun”, objasnio je.

Pri istraživanju, dodao je, obradili su 850 frizerskih subjekata, od kojih je danas u sustavu PDV-a njih između 10 i 15 posto.

Facebook Komentari