Prva dama Hrvatske školarcima predlaže zdrave i fine sendviče

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan, pišu 24sata.

Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane, piše na stranicama Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović.

Kao primjer cjelovitog i nutritivno kvalitetnog obroka Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) predlaže 10 praktičnih i ukusnih sendviča koje učenici mogu jednostavno pripremiti kod kuće, spremiti u torbu i ponijeti sa sobom u školu, objavili su iz HZJZ.

Da bi se roditelji i djeca lakše snašli oko pripreme zdrave užine za školu, stručnjaci su pripremili recepte koji im mogu poslužiti kao inspiracija, odnosno primjer koje se namirnice mogu birati kako bi sendviči bili hranjivi i ukusni.

Recepte možete pogledati na stranicama OVDJE.

Cjeloviti obrok = složeni ugljikohidrati + bjelančevine + voće i povrće + voda

1. Složeni ugljikohidrati.

Složeni ugljikohidrati se, za razliku od jednostavnih, sporije razgrađuju i u pravilu sadrže značajnu količinu vitamina, minerala i vlakana. Nakon konzumacije složenih ugljikohidrata razina energije ostaje stabilna. Tako sprječavamo nagli pad energije i pojavu umora.

Budite kreativni, osim integralnog kruha, peciva i tjestenine kao izvor složenih ugljikohidrata uvrstite razne vrste žitarica poput heljde, smeđe riže, prosa te instant varijante poput zobenih pahuljica, palente, kus kusa i bulgura.

Dobro je znati: Kus kus, primjerice, nije potrebno kuhati, dovoljno ga je isprati, preliti vrućom vodom (na šalicu kus kusa dodajte 1,25 šalicu vruće vode) i pustiti da kratko odstoji poklopljeno.

2.Osigurajte adekvatan unos bjelančevina.

Potrebnu količinu bjelančevina moguće je osigurati namirnicama životinjskog porijekla ( to su meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja) te biljnog porijekla (mahunarke, žitarice i sjemenke).

Za brzu pripremu obroka koristite svježi sir, pileća/pureća prsa, ribu i konzerviranu ribu (pr. tuna i sardine), kuhana jaja, unaprijed skuhane ili konzervirane mahunarke (grah, leća, slanutak, grašak) kao i dimljeni tofu.

3.Uključite voće i povrće.

Voće je idealan međuobrok i uvijek neka se nađe u torbi, a povrće dodajte u sendvič ili salatu. Mrkva ili krastavac narezan na štapiće praktičan je finger food, a u kombinaciji s raznim umacima postaje zanimljiva užina.

4.Ne zaboravite vodu!

Čak i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije. Pripazite da uz sebe uvijek imate bočicu vode, a u zimskim mjesecima dobro može zagrijati i nezaslađen čaj ili zaslađen s malo meda.

Facebook Komentari