Promijenili ste kremu za lice i šminku, ali prištići su ostali? Provjerite svoj šampon za kosu

Foto: 123RF

Naoružali ste se kremicama s hidratizirajućim sastojcima, staru šminku zamijenili hipoalergenom i izbjegavate jake sapune u sredstvima za pranje lica i opet se dogodi da vam izbiju prištići ili se javi iritacija kože? Postoji još jedna stvar o kojoj trebate razmisliti, a to je vaš – šampon za kosu. Moguće je, naime, da njegovi sastojci doprinose aknama i upalama, prenose 24sata.

Evo zašto: Svi proizvodi za njegu kose talože se na vašoj kosi, što je dobro za samu kosu ako koristite neku specijalnu vrstu njege. Međutim, taj talog zapravo se taloži i na vašoj koži, kaže dr. Iris Rubin, vlasnica tvrtke SEEN Hair Care.

Dodaje kako ostaci proizvoda za kosu mogu dospjeti na vaše lice i tijelo dok ispirete kosu i mogu se prenijeti na kožu preko ručnika ili jastuka.

Istraživanje koje je dr. Rubin provela sugerira da ostaci šampona i regeneratora mogu ostati na čelu, obrazima, vlasištu i leđima i do dva sata nakon pranja..Ostatci proizvoda za oblikovanje kose mogu se zadržati na drugim dijelovima tijela i dulje. Dakle, ima puno prostora za to da oni prodiru u kožu i izazovu probleme i iritaciju. Problem pogotovo nastaje ako sadržavaju sastojke za koje niste sigurni da smiju doći u dodir s kožom, jer mogu izazvati iritaciju.

Ulja

Ulja su glavni oslonac u njezi čiste kose, ali neka od njih mogu biti komedogena. Česti krivac je kokosovo ulje, posebno za kožu sklonu aknama, ali se u konačnici razlikuje od osobe do osobe. Dakle, ako ne znate što jest problem, ali znate što bi moglo biti problem, možda je bolje promijeniti proizvod.

Miris

Baš kao što želite izbjeći mirise u proizvodima za njegu kože i šminki, jer se zna da mogu izazvati dermatitis i slične probleme, dobro ih je izbjeći i u njezi kose. Cvjetni miris mogao bi biti ugodan, ali sastojci mogu naštetiti ako dospiju na osjetljivu kožu. Čak i prirodni mirisi, poput esencijalnih ulja, nekima mogu iritirati kožu. Jedan od mirisa koji može izazvati reakcije je mošus.

Silikoni

Silikoni pomažu zadržati vlagu u kosi. To će kosi dati svilenkastu teksturu, ali istodobno može zarobiti i druge sastojke zajedno s njima. Recimo, ako vaš šampon sadrži sredstva koja mogu začepiti pore na koži, silikoni te sastojke mogu zadržati u koži, kaže dr. Rubin.

Zato pažljivije pregledajte etikete na šamponu, regeneratoru i gelu i razmislite o opciji bez silikona i mirisa, donosi portal MindBodyGreen.

Facebook Komentari