Redovito prozračujte svoj dom, sad su česte alergije na plijesan

Foto: koronavirus.hr

Osim u proljeće, alergije se često javljaju i u jesen jer tada cvjetaju neke korjenaste biljke poput ambrozije, kamilice i suncokreta. Tada se povećava i udio vlažnosti u zraku, zbog čega je u jesensko doba najviše alergija na plijesan, pišu 24sata.

Ukoliko u vašem domu ima dosta vlage ili kuteva gdje se plijesan skuplja koristite antifungicidni sprej ili ih pak obojajte bojom protiv plijesni. Također se preporučuje zamijeniti i stare te vrelo oštećene tepihe te popraviti slavine iz kojih curi voda.

Previše biljaka u stanu može prouzročiti visoku vlažnost što nikako ne pogoduje alergičarima. Vlažnost u zraku, u stanu, trebala bi biti do 50 posto i manje, kako bi se izbjeglo skupljanje plijesni. Odumrli dijelovi biljaka i kompost također su hranjiva podloga za plijesan, a alergičari na plijesan ne bi smjeli raditi u vrtu.

Plijesni se razmnožavaju u tamnim, hladnim i vlažnim prostorijama kao što su: podrumi, ormari, tavani, mnoštvo vlažne odjeće ili ručnika, starim madracima, jastucima i pokrivačima. No njihovo plodno tlo su i vlažni tepisi, zidne tapete, prozorski okviri, kante za smeće, zavjese za kade, kabine za tuširanje, pločice u kupaonici, sobne biljke, ali i ovlaživači zraka.

Izvan kuće plijesan se širi po vlažnom lišću ili drvima. Redovito sakupljajte lišće oko kuće te spremajte drva u izoliranu prostoriju kako biste izbjegli izlaganje plijesni.

Iako je lijep dom ujedno i uredan, plahte je bolje ostaviti izgužvane na krevetu nego cijeli krevet prekriti prekrivačem ili poplunom jer su znanstvenici utvrdili da prozračivanje kreveta reducira broj prašine i grinja u spavaćoj sobi.

Na prvi znak pojave alergije liječite simptome odgovarajućim medikamentima, pumpicom, sprejem i kapima za nos te kapima za oči. Izbjegavajte druge okidače alergije poput mirisnih proizvoda za čišćenje, osvježivača za klimu, tamjan, potpuri kao i drva za loženje.

Facebook Komentari