Hoće li Ustavni sud srušiti ovlasti Stožera? Ako se to dogodi, moguće su tužbe

Ustavnost stožera propituju i neki članovi oporbe, kao i stručnjaci. Premijer je danas rekao da je dio onih koji u pitanje žele dovesti rad Stožera identificiran. Zato će posebno zanimljiva biti rasprava Ustavnog suda u ponedjeljak o čak tridesetak zahtjeva za ocjenu ustavnosti, javlja N1.

A hoće li rasprava biti javna, također će se saznati tek u ponedjeljak.

Hoće li Ustavni sud doista srušiti ovlasti Stožera, odnosno proglasiti neustavnim zakone ili dijelove zakona i odluka vezanih za njegov rad? Štogod mislili o toj problematici, čini se da ustavni stručnjaci od ovog sastava Ustavnog suda ne očekuju nikakve dramatične prevrate.

“Činjenica da ustavni sud do sada o meritumu, o biti stvari nije odlučivao, jedna je naznaka da se sud odlučio da se radi o mjerama koje nisu u potpunosti u neskladu s Ustavom. Dakle, ako bismo išli predviđati što će učiniti, u smislu mogućih rušenja Stožera u pogledu ljudskih prava, tu sam poprilično skeptičan”, rekao je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević.

U oporbi su pak više nego skeptični. Neki ne bi vjerovali Ustavnom sudu čak niti kad bi darove donosio.

“Gledajte, ono što se donese na klubu HDZ-a, to će vjerojatno biti stav Ustavnog suda, znamo na koji način je izabran”, komentirao je Nikola Grmoja.

No, može se lako zaključiti: Kad bi Ustavni sud doista vjerovao da je nužno igrati na kartu izvanrednog stanja, onda bi odavno bio dužan i samostalno reagirati.

Sporost ukazuje da suci uglavnom smatraju da nema razloga za izvanredno stanje, no to ne mora značiti da neće biti suspenzije pojedinih stavaka ili da neće biti naputaka kako bi se odluke trebale u budućnosti donositi i provoditi.

“Kakva god bila odluka, ispolitiziranost i dvostruka mjerila su građanima sasvim vidljivi. Ne možete jedan dan zatvoriti teretane, a onda nakon našeg pritiska te teretane otvarati. Sasvim je jasno da su se odluke donosile na način koji nije dobar i da to treba mijenjati”, dodao je Grmoja.

Grmojina meta – nije impresionirana.

“Dio onih koji žele minirati rad Stožera, fragilizirati povjerenje, dovesti u pitanje rad Stožera, s vremenom je jasno identificiran, znate vi jednako kao i ja odakle sve to dolazi”, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

Iz dosadašnjih priopćenja Ustavnog suda lako bi se dalo prejudicirati da su na sjeveru Trga svetog Marka ključni stavovi poprilično na liniji sa stavom čovjeka koji dominira istokom i zapadom. Plenković zapravo nikad nije niti tvrdio ništa drugo nego da Stožer donosi – političke odluke. Dapače, na temelju toga je osobno ubirao mnoge pozitivne bodove, baš kao što sad ubire i neke negativne.

“Dakle, nije neki Stožer koji treba imati neki apolitičan karakter, koji treba biti nekakvo neovisno tijelo. To je tijelo koje je ustrojeno temeljem hrvatskih zakona, ljudi koji su tamo, nominirani su od strane Vlade RH”, dodao je Plenković.

Svejedno, bilo bi dobro čuti kvalitetne pravne argumente i protuargumente. Zato je posebno zanimljivo da će Ustavni sud u ponedjeljak odlučivati hoće li održati javnu raspravu kojoj bi onda mogli prisustvovati i mediji.

Ne slažu se svi ustavni stručnjaci treba li održati javnu raspravu ili ne. Jednako tako, kad saznamo konačnu odluku Ustavnog suda, ponovno će možda najzanimljivija biti izdvojena mišljenja pojedinih sudaca. No, što se tiče ishoda, ona tu služe kako bi potvrdila pravilo, a ne nešto sadržajno promijenila.

Također, ako sud presudi da su prekoračene ovlasti, mogle bi uslijediti tužbe protiv države.

“Teoretski ta mogućnost postoji. Ako se ispostavi da je država postupala nezakonito, svatko tko u redovnom postupku dokaže da je pretrpio štetu može tužiti državu”, rekao je Gardešević.

Sve odluke suda, kažu, bit će javno objavljene, pa će se uskoro doznati i je li u koronakrizi vlast djelovala potpuno u skladu s Ustavom ili je propusta ipak bilo.

Facebook Komentari