Kolarić objasnio zašto se ne bi mogao skratiti broj dana samoizolacije

Kolarić kaže da je većina građana svjesna koliko je epidemija koronavirusa ozbiljna. Kada je riječ o smanjenju broja dana samoizolacije, Kolarić kaže da se razmatra skraćivanje vrijeme izolacije, koja se odnosi samo na zaražene koronavirusom, javlja N1.

”Postoji mogućnost da samoizolacija traje kraće od 14 dana. Pod time mislimo na osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Ali ja sam osobno da samoizolacija ostane 14 dana”, rekao je u Dnevniku Nove TV.

Kolarić kaže da će HZJZ izdati preporuku da one osobe koje su pozitivne, ali nemaju simptome ili imaju blage, budu kraće u izolaciji.

”Nakon osmog ili devetog dana zaraze prestaje se izlučivati virus i na temelju toga će takve osobe moći izaći iz izolacije, a ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom mogu tijekom svih 14 dana razviti simptome, pa imaju dužu mjeru”, pojasnio je epidemiolog.

Kolarić je poručio da je u Hrvatskoj mjera samoizolacije učinkovita. ”U drugim državama EU-a samoizolacija isto traje 14 dana”, kaže epidemiolog i dodaje da, dok nema ozbiljnih dokaza da se vrijeme provedeno u samoizolaciji može skratiti, on to ne bi radio.

Facebook Komentari