Hrvatska će iz Grčke primiti dvanestero djece bez pratnje

Njih oko 400 živjelo je u kampu Moria koji je ovog tjedna poharala vatra, a Europska komisija obvezala se da će financirati njihov novi privremeni smještaj na grčkom kopnu, javlja N1.

Djeci koja žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima (ne samo Moriji) bez pratnje odraslih, Komisija, međutim, pokušava još od ožujka osigurati novi, trajni smještaj u drugim zemljama članicama Europske unije. U Komisijin plan dobrovoljno se uključilo 11 država EU, među njima i Hrvatska.

“Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca”, rekao je premijer Andrej Plenković u ožujku.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je za Telegram da je Hrvatska bila spremna primiti desetero djece bez pratnje iz Grčke.

No, nakon požara, koji je kamp Moria pretvorio u zgarište, u Vladi su odlučili da će Hrvatska primiti još dvoje djece. “S pripremama za premještaj 12 maloljetnika iz Grčke započet ćemo u suradnji i koordinaciji s njemačkim Predsjedništvom i Europskom komisijom”, kažu u MUP-u.

Facebook Komentari