Američka glazbena industrija također je u problemima, ali raste plaćeni streaming i prodaja starih dobrih nosača zvuka – ploča

Američka diskografska udruga (RIAA) objavila je polugodišnje izvješće za 2020. godinu koje pokazuje rast plaćenih streaminga, što kompenzira pad prihoda u drugim područjima američkog tržišta snimljene glazbe, te detaljno opisuje načine na koje je pandemija COVID-19 utjecala na tržište za glazbu.

Među ključnim nalazima, ukupni prihodi od snimljene glazbe u SAD-u u prvoj polovici 2020. porasli su za 5,6% na 5,7 milijardi dolara. Broj plaćenih pretplata na streaming povećan je 24%, na više od 72 milijuna u prosjeku, što je prihode od streaminga za prvu polovicu 2020. povećalo 14% u odnosu na prvu polovicu 2019. Istodobno, s usporavanjem tržišta oglašavanja u cijelom gospodarstvu zbog pandemije COVID-19, rast prihoda od streaminga podržanih oglasima dramatično se usporio. Pandemija je također utjecala na fizičku prodaju, uključujući vinilne albume i kompaktne diskove, i pala je za 23%.

No, prvi je puta u posljednjih 30 godina prihod od prodaje ploča debelo pretekao CD nosače zvuka, za više od 132 milijuna dolara. U prvih šest mjeseci prihod od prodaje CD-a pao je 47,6% u odnosu na isti period lani, dok je prihod od ploča u isto vrijeme rastao 3,6 posto.

Predsjednik i izvršni direktor RIAA-e Mitch Glazier rekao je:

„Ovo su povijesno teška vremena: sektor glazbe uživo je ugašen; studijsko snimanje je ograničeno; a milijuni Amerikanaca su bez posla u široj ekonomiji. Iako smo zadovoljni što godine napornog rada i resursa koje smo uložili u streaming, potiču rast plaćenih pretplata, današnje izvješće pokazuje koliko je još posla potrebno za postizanje održivo zdravog glazbenog ekosustava i za glazbene stvaraoce i za obožavatelje. Moramo i dalje raditi na održavanju glazbe uživo i na mjestima, podržavati svirke i svirače, te osigurati pošteno plaćanje glazbe za sve digitalne platforme. Unatoč svim izazovima pandemije, jedno se očito nije promijenilo – fanovi i dalje vole glazbu. ”

Facebook Komentari