VIDEO Zastupnici o 183 amandmana na zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa

Saborski zastupnici u nastavku 2. izvanredne sjednice izjašnjavaju se o 183 amandmana na zakonski prijedlog o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka, pišu 24sata.

Većinu amandmana na zakon o obnovi Zagreba podnijela oporba koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti. Po tridesetak amandmana podnijeli su klubovi Zeleno-lijeve koalicije, SDP-a i Mosta. Vlada je prihvatila u potpunosti 30-ak amandmana, dok je one Ljubice Lukačić (HDZ), Domagoja Hajdukovića (SDP) i Natalije Martinčević (Reformisti) prihvatila djelomično.

Na samom početku Dalija Orešković (SSIP) zatražila je stanku kako bi se klub dodatno konzultirao oko glasovanja. Navodi kako je iz zaključka Vlade vidljivo kako ona nije imala želju ni namjeru promijeniti smjer ovog zakona.

– Obnova je trebala biti prilika da se Zagreb infrastrukturno i organizacijski prilagodi potrebama 21. stoljeća. Naša je odgovornost da sanaciju štete od razornog potresa iskoristimo kao priliku za daljnje jačanje i urbanistički razvoj Zagreba, ali i da novac poreznih obveznika trošimo odgovorno i racionalno – kazala je Orešković.

Protivi se modelu koji će, kaže, sumnjivo i netransparentno trošiti ogromna financijska sredstva, a rezultat obnove bit će takav da će vizura Grada i dalje biti oronula, a otpornost na buduće potrese neadekvatna.

Facebook Komentari