Koji je recept za sreću u dvoje? Prvo rješavajte lakše probleme

Sukob je dio svake veze, čak i za najsretnije parove s dugom povijesti. Glavni razlozi rasprave najčešće uključuju novac, seks, djecu i intimnost. Pandemija je dodala još jedan nivo napetosti mnogim parovima, prenose 24sata.

Istraživanja su pokazala da će parovi koji se svađaju vjerojatnije ostati zajedno nego parovi koji izbjegavaju suočavanje s problemima. Dvije nove studije otkrivaju način na koji se sretni parovi svađaju i kako se razlikuju od ostalih parova.

Istraživanje objavljeno u ‘Family Process’ pokazalo je da se način na koji se parovi svađaju razlikuje. Istraživači sa Sveučilišta Tennessee u Knoxvilleu promatrali su 121 par podijeljen u dvije skupine, a koji su sebe opisali kao sretno oženjene.

Uzorak su uglavnom činili bijeli, heteroseksualni, obrazovani parovi. Parovi su rangirali svoje najveće i najmanje probleme. Intimnost, slobodno vrijeme, kućanstvo, komunikacija i novac bili su najozbiljniji, kao i zdravlje za starije parove. Ljubomoru, religiju i obitelj ocijenili su kao najmanje ozbiljne probleme.

Svi su se parovi na probleme usredotočili s jasnijim rješenjima. Parovi su se rijetko odlučili prepirati oko problema koje je bilo teže riješiti.

Fokusiranje prvo na rješive probleme može biti učinkovit način za izgradnju osjećaja sigurnosti u vezi. Prema glavnoj autorici istraživanja dr. Amy Rauer, ova strateška odluka može biti tajna bračnog uspjeha.

– Fokusiranje na probleme koji se teže rješavaju može potkopati povjerenje kod partnera. Ako parovi osjećaju da mogu surađivati ​​na rješavanju svojih problema, to im može donijeti samopouzdanje da prijeđu na rješavanje težih problema – kaže Rauer.

Fokusiranje na probleme koje je teže riješiti moglo bi dovesti do manje sreće u braku ili prekida veze, posebno ako parovi nisu uložili trud u rješavanju drugih bračnih problema.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Ženevi (UNIGE) otkrilo je da kada se parovi svađaju, posredstvo neke osobe poboljšava ishod sukoba. Istraživanje je također pokazalo da je posredstvo povezano s pojačanom aktivnošću u dijelovima mozga koji je povezan s osjećajima zadovoljstva i motivacije.

Istraživači su nasumce odredili 36 heteroseksualnih romantičnih parova koje su uvukli u raspravu uz posredovanje ili bez posredovanje. Parovi koji su imali raspravu uz posredovanje treće osobe na kraju su izvijestili o većem zadovoljstvu od parova koji nisu imali posredstvo treće osobe. Pojačana aktivacija u dijelovima mozga povezanim s osjećajima zadovoljstva i motivacije također je identificirana u grupi koja je imala posredstvo u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Ispitanici su prije istraživanja ispunili popis od 15 najčešćih tema koje su poticale sukob s partnerom. Nakon toga istraživači su zatražili od sudionika da započnu raspravu o jednoj od tih tema. Jednosatnu raspravu kod polovice parova pratio je profesionalni posrednik koji se uključivao u raspravu dok je kod ostatka parova ostao pasivan.

Rezultati su pokazali i da su parovi koji su imali profesionalnog posrednika bili bolji u rješavanju sukoba, zadovoljniji sadržajem i napretkom rasprave te su imali manje preostalih nesuglasica, prenosi Psychology Today.

Facebook Komentari