Borzan o 22 milijarde eura iz EU: Nije za očekivati da ćemo povući sve te novce

Osvrnula se na performans Ivana Vilibora Sinčića koji je pred zgradu Vlade istresao lubenice kako bi ukazao na neravnopravan položaj hrvatskih poljoprivrednika u odnosu na druge u Europi, javlja N1.

“U EU parlamentu sve što zastupnici rade izvan onih pravila koje naš poslovnik propisuje uglavnom završava tako da vas udare po džepu ako odskačete o njih. To je najučinkovitija mjera, ako se ponašate nedolično, izvolite platite pa se veselite o svom računu. Sigurno bi kao zastupnik bio kažnjen određenim iznosom”, kazala je Borzan.

Ministarstvo poljoprivrede, smatra Borzan, igra veliku ulogu u tom položaju proizvođača.

“U EU parlamentu se dosta raspravlja o poljoprivrednoj politici, oko 40 posto proračuna ide za poljoprivredu. No, to su uglavnom poticaji koji su na samim poljoprivrednicima, odnosno državama članicama da ih što kvalitetnije iskoriste. Tu je odgovornost isključivo na ministarstvu poljoprivrede da organizira život i rad poljoprivrednika na što kvalitetniji način.

Postala je izvjestiteljica za zelenu ekonomiju te je objasnila i što to točno znači.

“Riječ je o vrlo konkretnoj stvari, naš cilj je organizirati održivu proizvodnju i potrošnju. Primjerice, programirano ili preuranjeno kvarenje uređaja, a tehnologija je napredovala i nema razloga da nemamo kvalitetnije uređaje.

Borzan je komentirala i 22 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti iz EU fondova.

“Mislim da ćemo mi daleko manji iznos kao država uspjeti iskoristiti jer se pokazalo da nismo osobito uspješni u tome. Hrvatska nije osobito uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova i nije za očekivati da ćemo povući sve te novce. Do novca će se doći lakše nego prije, ali vjerujem da će biti velikih razočaranje kada ljudi vide da to ne ide onako kako je iz Vlade najavljivano”, kazala je Borzan.

Vlada RH najavila je da će produljiti korona mjere te da će ih to koštati oko 800 milijuna kuna. Iz Vlade su poručili da će taj novac doći iz EU fondova, u formi avansa, te da će naknadno to pravdati.

“Mene to brine. Ako naknadno nešto pravdate, a nije napravljeno na adekvatan način, a znamo mi nas, tu bi moglo biti svega. Vrlo dobro sam upućena u situaciju s fondovima i znam da nije jednostavno doći do novca. Možda ćemo u startu doći avansno do toga, ali onda to treba debelo opravdati”, istaknula je.

U SDP-u slijede unutarstranački izbori, a Borzan je podržala Peđu Grbina za šefa stranke. Komentirala je situaciju stranci, a pojasnila i zašto je stala uz Grbina.

“Mi isti dan biramo predsjednika stranke, Predsjedništvo i glavni odbor. Kandidirala sam se za Predsjedništvo, a ako budem izabrana bit ću u tom timu tko god bude predsjednik ili predsjednica. Moja glavna misao vodilja jest ne biti opozicija predsjedniku, a vrlo često je to tako ispadalo. Dobro znam tko su moji politički protivnici, a oni sigurno ne sjede u SDP-u nego u drugim strankama. Ako želimo oporaviti SDP moramo raditi zajednički, a ne podmećući nogu jedni drugima”, rekla je te dodala da smatra da se SDP može izvući iz krize uz Grbina.

“On je izuzetno vrijedan, vrlo iskusan, dobro pozna i hrvatski politički sustav i organizaciju stranke, a ono što mi se najviše dopalo jest činjenica da nakon što je bio suspendiran, niti u jednom trenutku nije posustao i nastavio je raditi kao da se ništa nije dogodilo što znači da mu je SDP ispred svega”,kazala je Borzan o Grbinu.

Borzan smatra da onaj tko je predsjednik stranke treba biti i kandidat za premijera.

“Mislim da da. Imali smo neuspješan eksperiment sa Zoranom Milanovićem i Ljubom Jurčićem. Građani to nisu dobro prihvatili. Tada smo donijeli takvu odluku jer je Milanović bio neiskusan u smislu rukovođenja, bio je svega šest mjeseci predsjednik stranke. On je trebao nastaviti voditi stranku, a Jurčić će voditi Vladu. Međutim, građanima se to nije svidjelo i izgubili smo izbore za koje su i ankete govorile da ćemo dobiti. To ne treba zaboraviti. Ako Kolar bude predsjednik SDP-a, voljela bih ga vidjeti kao našeg kandidata za premijera”, zaključila je Borzan.

Facebook Komentari