Najstariji par koji je ikada tražio razvod, on je imao 99, a ona 96

Nekoliko dana prije Božića 2011. godine djedica iz Italije Antonio C. (99) pregledavao je staru komodu i ispod sloja prašine pronašao pisma. Krenuo ih je čitati i shvatio da je supruga Rosa (96) imala ljubavnika. Bilo je to gotovo 60 godina ranije, no Antonio je ‘poludio’, prenose 24sata.

Pozvao je suprugu koja je u suzama odmah sve priznala. Molila je za oprost, ali on je bio neumoljiv – oprosta nema! Zatražio je razvod, nakon 77 godina braka, petero djece, desetak unučadi i jednog praunuka.

Zahtjev za razvod je podnio ubrzo nakon otkrića Rosine nevjere.

Antonio i Rosa vjenčali su se 1930-ih godina. On je rodom bio sa Sardinije i bio je zapovjednik karabinjera u njezinom rodnom Napulju.

Nakon što je njihova priča završila u lokalnim novinama, a potom i šire, talijanska vlada je 2015. godine revidirala postupak razvoda smanjivši vrijeme čekanja za nesporne slučajeve sa tri godine na šest mjeseci.

Mnogi stariji bračni parovi kao da su to jedva dočekali jer se broj zahtjeva u dobnoj skupini iznad 65 godina povećao. Na primjer, jedan 90-godišnjak je zatražio razvod kako bi se mogao vjenčati sa 30 godina mlađom ženom koju je upoznao.

– I dan danas postoje slučajevi kakvi nikada prije nisu postojali, ljudi stariji čak i preko 80 godina traže razvod kako bi mogli započeti novi život. U većini slučajeva rastavu traže Talijanke starije od 65 godina – rekao je Gian Ettore Gassani, predsjednik i osnivač Talijanske akademije bračnih pravnika 2015. godine za list Il Messaggero.

Antonio i Rosa postali su najstariji bračni par koji je ikada zatražio razvod. Prije njih rekord je držao par iz Velike Britanije. Bertie i Jessie Wood razveli su se 2009. nakon 36 godina braka.

Oboje su tada imali 98 godina. I njoj i njemu to je bio drugi brak. Bertie je preminuo godinu dana nakon što je njihov razvod finaliziran, malo prije 99. rođendana, prenosi The Vintage News.

Facebook Komentari