Kako je najbolje prati papuče i trikovi kako ih održati svježima

Koliko često ih treba čistiti, svodi se na to koliko često nosite papuče. To samo ovisi o tome kako ih koristite i koliko se zaprljaju, kaže stručnjakinja za čišćenje na stranici Clean My Space.

Kada razmišljate o tome koliko su vaše papuče prljave, trebate si odgovoriti na pitanja poput; nosite li ih vani i nosite li čarape. Ukoliko ste zaključili da bi ih trebali oprati, znajte da ne postoji univerzalan način koji vrijedi za sve vrste papuča, pišu 24sata.

Budući da dolaze u raznovrsnim materijalima i stilovima, određeni način čišćenja ovisit će o tome od čega je napravljen vaš par.

Osnovni koraci ipak ostaju isti:

1. Obrišite potplat papuča vlažnom krpom.
2. Potražite mrlje i razmislite treba li ih prethodno obraditi.
3. Operite ih jednom od metoda koje slijede.
4. Ostavite ih da se osuše na zraku.

Posljednji korak je bitan i iako imate sušilicu, trebali biste ih sušiti na zraku. Papuče se u sušilici mogu oštetiti, a ovisno od čega su napravljene, može se se oštetiti i sušilica.

Za platnene papuče:

Kada odlučujete kako očistiti papuče od tkanine, prvo provjerite postoje li upute za pranje. Možda imate sreće i saznat ćete odgovarajući ciklus pranja. Ako ne, većina papuča od tkanine može se dodati u perilicu rublja i oprati u toploj vodi.

Za antilop ili kožne papuče:

Što se tiče materijala poput antilopa ili kože, morat ćete se kloniti perilice rublja.

– Papuče od antilopa i kože nikad se ne smiju prati u stroju ili ih potopiti u vodu. Najbolje je kružno očistiti vanjsku stranu i osvježiti unutrašnjost drugim sredstvima – kaže Maker.

– Ako vaše papuče od antilopa imaju fleke na vanjskoj strani koje treba očistiti, upotrijebite četkicu od antilopa, a najbolja je ona s gumicom. Rubom gumice istrljajte mrlju, a zatim četkom obrišite – dodala je.

Višenamjenski ručnici od mikrovlakana najbolji su alat za čišćenje kože.

– Kožne papuče prema potrebi očistite vlažnom krpom od mikrovlakana – predlaže Maker.

Savjeti za održavanje papuča svježima:

1. Ako utvrdite da vaše papuče vonjaju nakon samo nekoliko nošenja, možda je vrijeme da razmislite o jednostavnoj intervenciji.

– Nošenje čarapa može pomoći u rješavanju problema s mirisom – kaže Maker .

2. Ako trebate osvježiti papuče između pranja ili ako imate papuče od antilopa ili kože koje se ne mogu potopiti, ovaj vam trik može pomoći.

– Ako želite osvježiti unutrašnjost svojih papuča, unutra možete posuti malo sode bikarbone i ostaviti preko noći. Ujutro ih dobro protresite i to bi trebalo pomoći – kaže Maker.

3. Vlaga je neprijatelj mekanih, ugodnih papuča, zato budite sigurni da su vam noge potpuno suhe kad ih obučete.

– Još jedan dobar savjet je da ne oblačite papuče kad su vam noge mokre. Ista stvar vrijedi i ako na noge stavite hidratantnu kremu, pustite noge da se osuše prije nego što stavite papuče – zaključila je Maker.

Facebook Komentari