Hoće li prebrojavanje novih slučajeva uz ignoriranje niske smrtnosti opet voditi krivim odlukama?

Među europskim ekonomistima, poduzetnicima, ali i političarima te epidemiolozima dominira kao pretežit stav kako je lockdown bio preradikalna odluka koja je donijela više štete nego koristi te se jedino ispočetka mogla opravdati premalom razinom informacija o nepoznatom SARS-CoV-2 virusu za kojeg se nije znalo kako se točno širi i, što je najvažnije, koliko je smrtonosan, piše Jutarnji.

Iako su sada čak i nekadašnji gorljivi pobornici lockdowna protiv nove epidemiološke blokade, opet se forsira praćenje COVID-19 pandemije na temelju podataka koji su doveli do lockdowna. I u velikim i malim medijima, u velikim i malim zemljama, forsira se praktično dnevno praćenje broja novozaraženih, a u pojedinim sredinama ide se tako daleko da se na elektronskim medijima iz sata u sat radi osvježivanje informacija o novootkrivenima.

Pri tome se zanemaruje razmjer medijske pažnje i smrtnosti, što bi moglo dovesti do donošenja novih, previše radikalnih epidemioloških odluka za koje na kraju nitko neće odgovarati.

Jedan od novih, dobrih primjera diskutabilne metodologije praćenja COVID-19 zaraze jest konzervativni Bloomberg koji je danas izvijestio kako je u Njemačkoj (koja je epidemiološki i gospodarski uzor mnogima) broj dnevnih slučajeva narastao na 1.898 čime je ukupni broj inficiranih SARS-CoV-2 virusom dosegao 253.626.

Pri tome Bloomberg upozorava kako je u zadnjih tjedan dana broj zaraženih u Njemačkoj iznad tisuću, te je zabilježeno ukupno 9.331 smrti.

Ova zadnja brojka u potpunosti je izvađena iz konteksta te uz ukupni veliki broj slučajeva ukazuje da bi moglo biti razloga za epidemiološki radikalizam, a što je i poruka teksta koji citira samo dvije riječi iz svih poruka njemačkih epidemioloških vlasti koje su, između svega ostalog, za nove trendove rekli da su „dinamični i ozbiljni“.

Međutim, ako se pogleda što se u zadnjih tri mjeseca dešava sa stopom smrtnosti u Njemačkoj, pa i u zadnjim tjednima, Nijemci mogu biti zadovoljni situacijom. Još od lipnja dnevni broj smrti u Njemačkoj, kao i u većem dijelu Europe, vrlo je nizak.

U Njemačkoj su to na dnevnoj razini niski dvoznamenkasti ili jednoznamenkasti brojevi, što je vrlo malo za zemlju od 83 milijuna stanovnika.

Od početka ovog mjeseca dnevno je Njemačka bilježila oko 5 smrti, što ukazuje na vrlo nisku razinu smrtnosti čak i u odnosu na ukupni broj slučajeva (case fatality rate), dok je njemačka smrtnost u odnosu na ukupni broj zaraženih (infection fatality rate) praktično zanemariva te u Njemačkoj trenutačno ne bi trebali govoriti o opasnoj bolesti, osim promišljati hoće li se situacija možda pogoršati kad dođu hladniji dani.

U Njemačkoj je i broj slučajeva daleko od vrhunca epidemije kad su dnevno znali pobrojati i 7000 novih slučajeva.

Inače, umjereno povećanje broja slučajeva u Njemačkoj, koji neki tumače kao zabrinjavajuće, slično je kao u Hrvatskoj vezano uz obiteljska okupljanja i zabave te veće evente. U Njemačkoj je škola počela prije 30-ak dana. Ispočetka su učenici u školama nosili maske, a sada ih više ne nose.

Share This Article