Čačić ugostio državni vrh, Milanović: Uvođenje regija umjesto županija dezintegriralo bi Hrvatsku

Župan Radimir Čačić okupio je u utorak navečer u Varaždinu respektabilnu ekipu. Predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, ministar Darko Horvat, ministrica Nina Obuljen i nekoliko saborskih zastupnika odazvalo se županovom pozivu na obilježavanje Dana Varaždinske županije, piše Jutarnji.

Premijer je pohvalio svoju Vladu i rekao da se zahvaljujući suradnji s Vladom u Varaždinsku županiju u proteklom mandatu slilo dvije miljarde kuna investicija.

– Za vrijeme lockdowna je, zahvaljujući intervenciji Vlade s 300 milijuna kuna spašeno 34.000 radnih mjesta – rekao je premijer.

Varaždincima je još rekao da u Vladi imaju prijatelja i da “ovako uredan i profinjen način rada očekuje i ubuduće”.

– Naš je dolazak signal naše snage i želje da se Varaždinska županija i sjever Hrvatske dinamično razvijaju – zaključio je premijer.

Varaždinska županija uz najveći izvoz na začelju je Hrvatske po visini plaća.

I predsjednik Milanović hvalio je županijske uspjehe, istaknuo svoju ulogu u osnivanju Sveučilišta Sjever i rekao da on zagovara podjelu Hrvatske na županije, umjesto na regije, što mnogi zazivaju. Kazao je da se ukidanje županija i smanjenje broja općina neće dogoditi.

– Ono što je ’93. godine, u jeku rata, kada je bilo važnijih prioriteta od lokalne samouprave, jednom presječeno bez referenduma, neće se više tako lako vratiti tamo gdje bi netko želio, istaknuo je.

– Ponovna podjela na regije značila bi dezintegraciju. Ne mogu sve županije biti uspješne kao Varaždinska, ali to je realnost. Da bismo osigurali jednak standard, mora postojati jaka, pravedna, centralna vlast. Ne Cezar, nego centralna vlast – rekao je predsjednik Milanović.

Radimir Čačić je pohvalio suradnju s Vladom, “uz neke iznimke”, i premijerom Andrejom Plenkovićem. Istaknuo je kako je Varaždinska županija tri godine zaredom „uvjerljivo najuspješnija županija po povlačenju europskih sredstava u segmentu energetskih obnova i per capita i u ukupnom iznosu”.

„Ono što nas očekuje je puno važnije, to je veliki projekt brze pruge Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec, Varaždin u 45, Čakovec u 55 minuta do Zagreba. Interakcija ovog prostora sa zagrebačkom urbanom regijom i Europom i integracija, to je za nas ključno”, naglasio je župan.

Čačić je spomenuo još dva velika projekta, operacijski blok Opće bolnice Varaždin te obnovu i rekonstrukciju varaždinske Glazbene škole i pretvaranje u konzervatorij.

„Ako nastavimo ovim tempom, bit će sve u redu”, dodao je Čačić.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac je rekao “da je običaj političara slikati se pred nekim projektom, a mi se možemo slikati pred puno toga”.

Facebook Komentari