Aladrović očekuje puno nagliji oporavak nego u krizi 2008.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je u utorak navečer u emisiji Tema dana na HRT-u, gdje je govorio da je u EU, ali i cijelom svjetskom gospodarstvu naglo pala gospodarska aktivnost. Istodobno je procijenio da će oporavak biti nagliji u odnosu na krizu 2008. godine. Aladrović je tako siguran da će 2022. Hrvatska imati BDP kao što je imala 2019. godine, pišu 24sata.

– Ono što mi predviđamo za Republiku Hrvatsku je da u 2022. izađemo apsolutno, s apsolutnim iznosima BDP-a na razini koje smo imali 2019. – rekao je Aladrović.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago, koji je zajedno s Aldarovićem gostovao u istoj emisiji, rekao je da Hrvatska nije daleko od prosjeka kakav je u Europskoj uniji.

– Istina, malo smo ispod, što znači da moramo još raditi da proširimo svijest o tome da je jedino izvoz za zemlje naše veličine nešto što nam jamči opstanak – rekao je Bago te dodao da su izvoznici stup i mozak hrvatskog gospodarstva.

Aladrović je rekao da su upravo hrvatski izvoznici ti koji su među prvima osjetili udar koronakrize, ali i da je Vlada odmah na početku ‘pružila ruku’ podrške poduzetnicima u nevolji.

– Jako je bitno da do 31. prosinca jamčimo poduzetnicima da imaju izvjesnost, sigurnost i da država, odnosno Vlada, stoji iza njih, poručio je Aladrović. Napomenuo je da su dosad u očuvanje radnih mjesta investirali 6,3 milijarde kuna, dodavši da oko 800 milijuna kuna predviđaju za mjeru očuvanja radnih mjesta te između 400 i 500 milijuna kuna za mjeru skraćenog radnog vremena – kaže ministar.

– Sredstva koja ćemo konzumirati do kraja godine i dio sredstava koji smo prije konzumirali – izvori sredstava su u europskim fondovima. Europskim novcem snažimo hrvatsko gospodarstvo i činimo jakom njegovu izvoznu komponentu – poručio je Aladrović.

Facebook Komentari