Tražite izdavanje – da ih ukinu: Ministarstvo potiče djelatnike na vađenje viza za SAD, financira se iz proračuna

Zbog korone manje se putuje, a zbog manjka putovanja u SAD za koja hrvatski državljani trebaju vizu – nenadano se otvorila prilika za njihovo ukidanje, piše N1.

Matematika izgleda ovako – želimo li da SAD ukinu vize, jedan od posljednjih uvjeta je da do 30. rujna broj odbijenih hrvatskih zahtjeva padne ispod tri posto. Potrebno još otprilike dvije tisuće odobrenih zahtjeva pa je država odlučila igrati na sigurno – potiču službenike i dužnosnike da vade vize koje im možda i ne trebaju, a planiraju i pomoći s plaćanjem.

Hrvatska putovnica trebat će vizu za SAD možda još samo ove godine, ako do 30. rujna uz pomoć 2.000 novih odobrenih viza padnemo ispod praga od tri posto.

Ministarstvo vanjskih poslova na pitanje o tome potiču li svoje djelatnike na vađenje viza odgovara: “Jačanje političke i gospodarske suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama jedan je od strateških interesa Republike Hrvatske. MVEP potiče sve aktivnosti s ciljem ispunjenja preostalih uvjeta za uključivanje u Program izuzeća od viza kako bi za to stekli uvjeti u 2021. godini. Time će se omogućiti nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza sa SAD-om. Financijski teret aktivnosti podmiruje se iz proračuna, koristeći povoljnu činjenicu znatnih ušteda u provedbi predsjedanja Vijećem EU-a uslijed pandemije.”

Radimo sve što je potrebno kako bi vize bile ukinute. Ministar Božinović širi poziv i na sve građane.

Nije ovo ništa novo. Poljska je svojedobno svojim službenicima naredila da izvade vize. A što je s troškovima? Odnosno, očekuje li se da državni službenici sami financiraju ovakav pothvat? Najjeftinija američka viza stoji 1.000 kuna. MVEP kaže da se financijski teret aktivnosti podmiruje iz proračuna, koristeći povoljnu činjenicu znatnih ušteda u provedbi predsjedanja Vijećem EU-a uslijed pandemije.

Američko veleposlanstvo pak poručuje: “Američko veleposlanstvo predano surađuje s Hrvatskom vladom na programu ukidanja viza. Postotak odbijenih viza samo je jedan od uvjeta u tome, postoje i mnogi drugi oko kojih je Hrvatska u posljednjih godinu dana ostvarila značajan napredak. Nastavit ćemo surađivati s hrvatskim vlastima kako bi se ostvarili svi uvjeti ovog programa.”

Božinović ističe da je ovo samo jedan od brojnih uvjeta, a mnoge druge već smo riješili.

Vize su neugodne, ali nisu najveći problem za gospodarstvo, upozoravaju iz Američko-hrvatske trgovinske komore. Oni čekaju da se potpiše sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvatska je trenutačno jedina članica EU-a koja taj problem još nije riješila. Kad će, ovisi dobrim dijelom o američkoj strani koja ima mnogo sličnih zahtjeva iz cijelog svijeta. Vize za SAD trebaju još Bugarska, Rumunjska i Malta, piše N1.

Facebook Komentari