Propast duhanske industrije u Hrvatskoj

“Imamo 10 hektara, cijela obitelj radi tu, ali ne znamo kako ćemo ako se zatvori sve, nemamo kuda prodat duhan”, rekao je Mario Žiljak, javlja N1.

Najveći otkupljivač Hrvatski duhani u Virovitici u vlasništvu su multinacionalne kompanije BAT, a surađuje s velikim brojem poljoprivrednika u Podravini i Slavoniji. Glavna BAT-ova tvornica s 500 radnika je u istarskom Kanfanaru, što bi značilo da bi odlaskom te kompanije bez posla ostalo ukupno 1600 ljudi.

“Svi ovdje u okolici radimo u duhanskoj industriji, sve isporučujemo BAT-u”, dodaje Žiljak.

Smanjenje trošarina i pomoć Vlade sredstvo je u kojem sindikati vide spas za hrvatsku duhansku industriju. Zato su i pisali otvoreno pismo premijeru, no još uvijek nisu dobili odgovor.

“1600 radnih mjesta može se spasiti isključivo smanjenjem trošarina koje su ogromne, a BAT je već upozoravao na to. Mi se nadamo da će se i nas nešto pitati jer imamo puno toga za reći”, rekao je Denis Paradiš, predsjednik sindikata PPDIV-a.

Prije dva mjeseca je premijer Plenković govorio ispred BAT-ove tvornice duhana u Kanfanaru i to u samom jeku kampanje. I najavio je pregovore, koji još uvijek nisu započeli.

“Pronaći ćemo okvir i omogućiti zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje u TDR-u”, poručio je tada Plenković.

BAT je odluku o gašenju tvornice navodno donio nakon odluke Vlade o povećanju specifičnih trošarina na cigarete za 40 kuna na 1000 komada, s 335 na 375 kuna.

A hoće li pregovorima moći zadržati radna mjesta i kada će oni započeti, upitali smo i ministarstvo financija. Do zaključenja priloga odgovor nije stigao. Tek neslužbeno doznajemo kako bi trebali u narednih deset dana.

Facebook Komentari