Prijeti val ovrha, Udruga Ovršni nudi prijedlog rješenja, Ministarstvo pravosuđa: Moramo ga proučiti

”18. listopad je pred nama, datum kad prestaje lovostaj nad ovršenima i lov ponovo počinje. Mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i računi dužnika odblokirani istječe u ponoć tog datuma. Novih 400.000 ovrha već sad čeka, a koliko će ih još stići do tog datuma možemo i zamisliti”, upozorava ovih dana Udruga Ovršni.

Stoga su predstavnici Udruge na sastanku u Ministarstvu uprave i pravosuđa iznijeli prijedloge kako olakšati situaciju i što treba mijenjati kako se ona ne bi ponovila u budućnosti, a iz Ministarstva su im poručili da im treba par dana kako bi ih proučili.

Korona je sve dodatno pogoršala, a mučna situacija traje od ranije, i to, između ostalog, zbog Ovršnog zakona koji treba mijenjati, kako su u više navrata upozoravali iz Udruge, a u čemu nisu bili usamljeni. Iako su, kako su podsjetili, razgovarali i ranije na tu temu s prošlim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, nikada nije došlo do toga da sudjeluju u radnoj skupini za izmjenu Zakona.

No, od prijedloga kako pomoći onima kojima prijeti ovrha ne odustaju jer smatraju da je dug otplativ uz nekoliko uvjeta:

moratorij na ovrhe do 31. prosinca 2020. kao i gospodarstvu

donošenje odluke o otplativosti duga u visini 10 posto od ukupne neto plaće

moratorij na prodaju duga trećim stranama

izrada potpuno novog Ovršnog zakona uz sudjelovanje predstavnika Udruge Ovršni, javlaj RTL.

Facebook Komentari