Linijski sudac umro nakon što ga je Edberg pogodio lopticom

Iako je tenis jedan od najpopularnijih (pojedinačnih) sportova na svijetu i nikako nije u skupini ekstremnih, može uzrokovati ozbiljne ozljede. A povijest “bijelog sporta” pamti i jednu smrt neizravno uzrokovanu udarcem lopticom, pišu 24sata.

Veliki Stefan Edberg (54), šesterostruki osvajač Grand Slama, kao 17-godišnjak je u finalu juniorskog turnira 11. rujna 1983. prilikom servisa pogodio linijskog suca u preponu. Zbog toga, naravno, nije kažnjen diskvalifikacijom jer je to bilo za vrijeme poena.

Sudac Dick Wertheim (60) izgubio je ravnotežu i udario glavom o betonsku podlogu. Nesvjesnog su ga prevezli u bolnicu gdje je pet dana poslije preminuo od krvarenja na mozgu. Ranije je imao podužu povijest bolesti i problema sa srcem.

Edberg je cijelim događajem, razumljivo, bio šokiran. Do te mjere da je ozbiljno razmišljao napustiti tenis! A još nije zagazio ni u dvadesete. Govorio je kako osjeća veliku krivnju. No ipak to nije napravio i postao je jedan od najboljih tenisača druge polovice 1980-ih i početka 1990-ih godina prošlog stoljeća.

A teniska organizacija promijenila je pravilo po kojemu linijski suci sjede na stolcima.

Wertheimova obitelj tužila je organizatora US Opena, Američki teniski savez (USTA) i tražila 2,25 milijuna dolara. No sud je utvrdio kako udarac lopticom nije bio izravan uzrok Dickove smrti i odštetu smanjio na 165.000 dolara.

Edberg se naučio nositi s tragičnim posljedicama svoga servisa i brzo je u svijetu postao poznatiji po sjajnim rezultatima nego po nesretnom događaju kojem je kumovao. Osvojio je po dva Australian Opena, Wimbledona i US Opena, a od 2013. do 2015. bio je trener Rogera Federera.

Facebook Komentari