Epidemiolog otkrio što smatra najrizičnijim za novu školsku godinu

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, za Dnevnik N1 rekao je kako prvi dan škole pokazuje da nema toliko mjesta strahu. Kaže kako epidemiolozi predviđaju da, pridržavajući se mjera, školska godina iznijet će se uspješno.

Prokomentirao je što, kao epidemiolog, smatra najrizičnijim za novu školsku godinu. “Prijevozi mogu biti malo veći rizik”, rekao je pa apelirao na učenike i roditelje da se pridržavaju mjera – fizičke distanca, a ako se ona ne može postići, preporučuje se nošenje maski. “Ti prijevozi uglavnom nisu dugu, što je isto jedan od bitnih elemenata”, rekao je Venus.

Objasnio je koja je procedura ako dođe do zaraze u školi. Propisano je točno što se treba napraviti, a epidemiolog procjenjuje od situacije do situacije, objašnjava. “Zna se što treba napraviti ako jedno dijete ima temperaturu ili je to više povezanih slučajeva. Jasno je što treba napraviti ako je to učitelj ili dijete. Kad mi epidemiolozi dobijemo dojavu, izlazimo na teren. Bitno je je li bilo fizičke distance, koliko je dugo trajala izloženost, je li se nosila maska, a na temelju toga će procjenjivati hoće li u samoizolaciju ići cijeli razred ili samo jedan dio. Protokoli su razrađeni”, poručio je epidemiolog.

Što ako dijete odbije nositi masku, kaže: “Mi epidemiolozi nismo za kažnjavanja. Ljudima želimo pokazati, svojim primjerom i argumentima, što bi trebali raditi.” Sa stožerima nisu razgovarali o kaznama, kaže.

Očekuje li rast novozaraženih, rekao je da je nezahvalno davati prognoze pa poručio: “Ako ćemo se držati mjera, ne vjerujem da će doći do pogoršanja.”

Facebook Komentari