Zagreb postao središte kulture: Dolaze najbolji svjetski autori

Gostovanjem istaknutih književnika iz Izraela, Bosne i Hercegovine te Hrvatske u nedjelju je u Zagrebu, na livadi pokraj zgrade HRT-a, otvoren 8. Festival svjetske književnosti, na kojemu do 12. rujna sudjeluje 60-ak autora iz 12 zemalja.

– Bilo je zahtjevno sve organizirati, ali naša vjerna publika neće ostati bez najboljih književnika svijeta koje će imati priliku vidjeti na ovom festivalu. Sve smo organizirali u skladu s pandemijom te su ljudi sigurni. Većina programa će biti online, ali kvaliteta će ostati na najvišim razinama – rekao je glavni urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević.

Ove godine, kako je u uvodnom obraćanju rekao glumac Ozren Grabarić, festival koji organizira nakladnik Fraktura održava se u iznimnim okolnostima epidemije koronavirusa, u prilagođenom formatu, pa će tako dio festivalskih programa, kao i svečano otvaranje, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom biti prenošen na Trećem programu HRT-a, dok će se dio programa odvijati uživo online putem Frakturinih web platformi i u suradnji s 24sata.

Prvi gost prve festivalske večeri bio je jedan od najboljih svjetskih kratkopričaša, izraelski pisac Etgar Keret. Govorio je o svojem promišljanju o pandemiji Covida-19, koja ga, kako je rekao, “tjera na propitivanje prioriteta”.

Izraelski književnik govorio je i o “treniranju mišića empatije” kroz književnost u okolnostima ‘novog normalnog’, “s obzirom da svaki put kad čitate ili pišete neku priču ostavljate svoje tijelo i perspektivu i ulazite u tuđi um”; o svojem pisanju u kojemu se drži kratke priče jer je za njega “mjesto fikcije –mjesto konačne slobode” a kad bi pisao dulje priče morao bi “biti odgovorniji”, te je izrazio uvjerenje kako u budućnosti “zagrljaji neće nestati”, nego će postati dokaz istinske privrženosti – jer svaki će zagrljaj, po mišljenju toga pisca, predstavljati na neki način i rizik.

Nadalje, u razgovoru s piscem i urednikom Andrijom Škarom osvrnuli su se programski direktor FSK-a, Seid Serdarević i Roman Simić (Festival europske kratke priče, FEKP).

Složili su se kako je pandemija otvorila neke nove horizonte u kreativnosti “industrije iskustva” kojom se bave književni festivali. Tako, dok su neke stvari postale teško dohvatljive, neke su druge pak “postale dohvatljivije”, budući da tehnologija omogućuje sudjelovanje u festivalu i nekih autora koji su inače teško dostupni za gostovanje u Hrvatskoj.

Ocijenili su kako je pandemija pokazala da je knjiga još uvijek itekako i živa i važna, te poručili da će napraviti sve kako bi sva uložena energija i entuzijazam na što bolji način doprli do publike.

U programu 8. FSK-a gostovat će 60-ak autora iz 12 zemalja, od kojih će neki na festivalu gostovati uživo pred kamerama, a neki iz svojih domova ili tv studija. U povodu svečanog otvorenja hrvatskoj su se čitateljskoj publici u nedjelju video-razglednicama sa svojim promišljanjima o pandemiji obratili neki od najvažnijih svjetskih pisaca, španjolski književnik Javier Cercas, Izraelac David Grossman, te talijanska spisateljica Francesca Melandri.

Gostovanje uživo u programu inicijalnog dana Festivala imali su i bosanskohercegovački književnik Semezdin Mehmedinović, kojemu je Fraktura upravo objavila zbirku autobiografskih zapisa “Ovo vrijeme sada” te polonistica Đurđica Čilić, čija je zbirka pripovijesti, sjećanja i zapisa “Fafarikul” nedavno objavljena u izdanju Disputa.

Program se nastavlja u ponedjeljak, kada će Etgar Keret u 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu u kućici Barcaffea potpisivati knjige i družiti se s čitateljima, nakon čega će u 18 sati na tribini ‘Razotkrivanje’ u Knjižari Fraktura s autorom o njegovoj novoj na hrvatski prevedenoj knjizi “Kvar na rubu galaksije” (Fraktura, Laila Šprajc) razgovarati Roman Simić.

Slijedi okrugli stol “Europa nedovršena unija” (Knjižara Fraktura i live online, 20 sati) s Vladimirom Arsenijevićem, Borisom Budenom i Ivanom Sajko, nakon čega će se održati i tribina “Poezija u gradu” (HRT, HTV3), u kojoj će sudjelovati pjesnici Alen Brlek, Ana Brnardić, Branko Čegec, Denis Ćosić, Monika Herceg, Kruno Lokotar, Marija Skočibušić i Andriana Škunca.

Dio programa, osim na Sunčanoj strani Prisavlja kod HRT-a ili online, odvijat će se u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulici Kneza Mislava 17 u Zagrebu, a na svakom događanju moći će prisustvovati i publika koliko to dopuštaju kapaciteti prostora uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Facebook Komentari