Zabrinjavajući podaci: U dva tjedna gotovo se udvostručio broj hospitaliziranih i onih na respiratoru

U Hrvatskoj je danas 225 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a na području Bjelovarsko-bilogorske županije uvode se nove mjere zbog svadbe od prije desetak dana na kojoj je zasad zaraženo 36 osoba.

”Županijski stožer isti dan kada je saznao za ove okolnosti predložio je mjere prema Zagrebu, a to je da se ograniči broj uzvanika na svatovima na 50, da se ograniči broj uzvanika na privatnim svečanostima na 20, što se tiče pogreba isto na 50”, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, piše RTL.

Samo s jednog događaja triput je više zaraženih nego što je županija imala u prva tri mjeseca od početka koronakrize. Nove mjere vrijedit će od ponedjeljka pa idućih 30 dana.

Troje iz Slunja zarazilo se također na jednoj svadbi. I u Zagrebu su se najvjerojatnije dvije osobe zarazile na vjenčanjima u Sesvetama. Ukupno je u metropoli 53 novozaraženih.

”Od tih 53, čak 39 su kontakti ranije zaraženih. Dakle, oni koji su se neodgovorno ponašali nažalost su zarazili i druge svoje drage prijatelje, ne dao Bog da bake i dede zaraze, vidimo da su bolnice praktički popunjene i bit će jako teško, ako zaguše zdravstveni sustav”, kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a ”Dr. Andrija Štampar”

U posljednja dva tjedna broj hospitaliziralinih zbog koronavirusa gotovo se udvostručio.

Prije 14 dana na bolničkom liječenju bilo je 155 pacijenata, od kojih 12 na respiratoru.
Danas u bolnici leži 296 ljudi, a 21 osoba je na respiratoru.

Počinje škola, epidemiolozi naglašavaju važnost poštivanja mjera

Zbog koronavirusa nekoliko škola kreće s online nastavom. Epidemiolozi zato savjetuju izbjegavanje rizičnih okupljanja i situacija.

”To su sva okupljanja, a pogotovo onda grljenja, ljubljenja, plesanje, sve ove situacije gdje dolazimo u bliski kontakt s drugim osobama. Treba djecu poučiti što i kako se u školi trebaju ponašati, nositi masku, oni kojima je to određeno, zatim prati ruke redovito, kihati i kašljati u lakat ili maramicu”, poručila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Oni koji imaju povišenu temperaturu trebaju ostati kod kuće. Važno je i da razredi nisu u međusobnom kontaktu te da nastavnici međusobno nemaju sastanke uživo, već da komunikaciju održavaju na daljinu.

”Moramo znati da ako jedan razredni odjel, primjerice 25 učenika bude moralo u samoizolaciju, škola može nastaviti dalje raditi. No, ako se to odnosi na 25 nastavnika rijetko koja škola će moći nastaviti raditi”, rekla je Pvić Šimetin

Zato je važno pridržavati se uputa epidemiologa jer se jedino tako može smanjiti širenje virusa, piše RTL.

Facebook Komentari