Zbog maturalaca u Hrvatskoj je izgubljeno 230 milijuna kuna no roditelji će dobiti povrat novca

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo 21. kolovoza izdao dokument u kojem se savjetovala odgoda ili otkazivanje školskih putovanja, mnoge su srednje i osnovne škole odustale od ranije planiranih maturalnih i drugih putovanja, pišu 24sata.

Loš tajming i nedefiniranost preporuke HZJZ-a narušili su dugogodišnju uspješnu suradnju sa školskim ustanovama te turističkim agencijama organizatorima učeničkih putovanja onemogućili poslovanje, poručili su iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

– Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz izvođenje izvanučioničke nastave uz pandemiju COVID-19 je preko noći stopirala provedbu ugovorenih učeničkih putovanja i izazvala dodatne probleme školama, roditeljima i turističkim agencijama – tvrde iz Udruge hrvatskih putničkih agencija koja takav postupak smatra neprihvatljivim.

– Donošenje tako važne preporuke u kasnim popodnevnim satima na kraju radnog tjedna smatramo neprihvatljivim a posebice u jeku realizacije već jednom odgođenih učeničkih putovanja. Ovakvo postupanje izazvalo je, slobodno mogu reći, kaos i paniku kod roditelja i nastavnika a svojom nedorečenošću i (ne)obvezujućom formom dodatno zakompliciralo ionako tešku situaciju organizatorima putovanja. Posljedice ovakvog postupanja su, s jedne strane, narušeni poslovni odnosi stvarani godinama te milijunski gubici s druge – ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Prema procjenama UHPA-e, vrijednost školskih putovanja koja se odvijaju u razdoblju jedne školske godine je oko 350 milijuna kuna. Zbog pandemije i nedefiniranih preporuka, gubici u turističkoj industriji za školsku godinu 2019./20. prelaze iznos od 230 milijuna a većina je, uslijed otkazanih putovanja ‘zamrznuta’ na poslovnim računima hotela, aviokompanija, prijevoznika…

Ipak iz UHPA tvrde da novac nije izgubljen. – Želim još jednom naglasiti kako uplaćeni novac za učenička putovanja nije izgubljen, ali je važno za shvatiti da isti nije ostao na računima turističkih agencija nego je proslijeđen partnerima u inozemstvo i/ili u Hrvatskoj te kolege ulažu sva svoja raspoloživa sredstva i resurse u pregovore oko dogovaranja novih termina ili povrata. Ukoliko bude otkazanih putovanja, želimo da roditelji znaju kako imaju pravo na zamjensko putovanje kroz izdani vaučer ili povrat sredstava sukladno sklopljenom ugovoru i u skladu s važećom zakonskom regulativom – naglašava Fain.

Unatoč dokumentu u kojem je HZJZ pozvao da se putovanja odgode ili skrate na jedan dan mnogi su učenici u rujnu ipak uživali na svojim maturalnim putovanjima. Naime, tko će ići na maturalac ili drugo učeničko putovanje odlučuju ravnatelji – kaže nam naša sugovornica iz jedne zagrebačke srednje škole koja je željela ostati anonimna. U nekim su školama oni dozvolili putovanja, evo moja kolegica se jučer vratila s maturalca s djecom. U našoj je školi ravnatelj 21. kolovoza zabranio sva putovanja i tražit ćemo povrat novca. Već smo ranije neke određene termine pomakli i dobili zamjenske vaučere, no sad to više nema smisla – zaključuje ona.

Facebook Komentari