U Bjelovaru se 33 osobe zarazile na svadbi, u županiji uvode strože mjere

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata stigla su čak 33 pozitivna nalaza na bolest COVID-19, svatovi održani prošloga vikenda postali su žarište, a zbog velikog broja novozaraženih osoba ograničen je broj osoba na svadbama i pogrebima.

Naime, sve novooboljele osobe zarazile su se na svadbi u Bjelovaru održanoj prošloga vikenda. Epidemiologinja Vesna Grgić iz Županijskoga stožera civilne zaštite potvrdila je u subotu na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji toga tijela da su upravo bjelovarski svatovi potvrđeni kao žarište.
“Dogodilo se što se dogodilo i brojnim drugim županijama, a to je da je jedna svadba postala žarište. Od jučer su, dakle, potvrđena 33 slučaja, a sutra ćemo znati ima li i više”, rekla je dr. Grgić. Podsjetila je da su prekjučer potvrđena tri slučaja s istih svatova tako da ih je trenutno 36.
U Općoj bolnici Bjelovar u petak je potvrđeno da su zaraženi jedan zdravstveni djelatnik i jedan pacijent bolnice.

“Zaražena je jedna medicinska sestra i jedan pacijent koji je došao u bolnicu. Testirali smo jučer odmah 48 zdravstvenih djelatnika i 15 pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Dobili smo za sada nalaz za 46 osoba i svi su negativni. Tri liječnika i 20 djelatnika bolnice je u izolaciji, ali sustav i dalje dobro funkcionira kao i sama bolnica”, čulo se na izvanrednoj konferenciji za medije u subotu.
Župan Damir Bajs objavio je nove odluke Stožera, pa se tako sljedećih mjesec dana neće smjeti organizirati svatovi s više od 50 uzvanika. Jednako toliko osoba moći će nazočiti sahranama, dok se najveći broj osoba na ostalim svečanostima i proslavama ograničava na njih 20, prenosi N1.

Facebook Komentari