Švercali migrante oko Rijeke: Zaradili čak 2,2 milijuna kuna!

Foto: Ilustracija

Sedam osoba s riječkog i jedna s dubrovačkog područja uhićeni su u Rijeci i sumnjiči ih se da su se povezali, te od 30. srpnja 2018. do 4. rujna 2020. godine na širem području Hrvatske nezakonito prevozili ilegalne migrante preko teritorija Hrvatske i međunarodnih granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom, pišu 24sata.

Dvoje od njih sedam, a to su 44-godišnjak i 30-godišnjak, su sa za sada nepoznatim osobama iz inozemstva dogovarali prihvat spomenutih stranih državljana na graničnoj crti između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, većinom na području Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije te njihov transport kroz područje Hrvatske i prebacivanje u Sloveniju, a za iznos od najmanje 2.000 eura po osobi od državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske dalje u Sloveniju.

Sukladno postignutim dogovorima, strane su državljane osobnim vozilima preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini granične crte Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom te ih transferirali na područje Primorsko-goranske županije, šire područje Bakra. Tamo su ih kraće vrijeme smještali na različitim, unaprijed dogovorenim lokacijama, a potom ih istog ili sljedećeg dana prevozili dalje s ciljem da im omoguće izaći iz Hrvatske na područje Slovenije izbjegavajući graničnu kontrolu.

Time su svi zajedno omogućili i pomogli u nezakonitom prijevozu i transferu najmanje 129 stranih državljana koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Za prijevoz i transfer 44 i 30-godišnjak su za organiziranje ture naplaćivali najmanje 2.000 eura po prevezenoj osobi i dodatnih 300 eura za prijevoz svakog komada prtljage koju bi osoba imala sa sobom.

Novac su naknadno dijelili između sebe, a od dijela tog iznosa za obavljeni posao isplaćivali ostale pripadnike zločinačkog udruženja, čime su svi zajedno stekli financijsku korist od ukupno najmanje 2.200.000,00 kuna (296.700 eura).

Tijekom jučerašnjeg dana policija je uhitila osam osumnjičenih osoba te podnijela kaznenu prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Na temelju naloga Županijskog suda u Rijeci, provedene su dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila.

Facebook Komentari