Svake godine sve gore i gore: Najmanje 200 učenika s teškoćama u razvoju u ponedjeljak neće imati svog asistenta na nastavi

Sjećate se dječaka s autizom iz Slavonskog Broda? Njegov prvi dan škole lani, negdje u isto ovo vrijeme ovaj dječak proveo je u suzama. Sjedio je ispred škole i čekao asistenta kojeg- nije dobio, piše Slobodna Dalmacija.

Ove godine, već u ponedjeljak moguća je repriza događaja iz Slavonskog Broda ali nažalost sa puno većim brojem djece i u više gradova diljem Hrvatske jer, kako je pojasnila Iva Tadić, predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj PUN-Hr s kojom smo razgovarali u petak navečer barem 200-tinjak djece prvi dan škole neće imati svog asistenta.

Ovdje ne uključujemo pomoćnike u nastavi koji su preko udruga, kaže.

– Ogorčena sam i ljuta, ne znam što je sad ove godine zapelo. Svake godine sve gore i gore. Tko je kriv, tek ćemo se s tim pitanjem pozabaviti. Jesi li to škole, lokalna samouprava ili je možda zakazalo Ministarstvo obrazovanja prekasno objavivši sve – pita se Tadić.

Informacije s terena koje do nje pristižu tijekom cijelog dana ukazuju na nekoliko problema.

– Dio asistenata zna da od ponedjeljka radi i tek će u ponedjeljak, 07. rujna potpisati ugovore. Druga skupina pomoćnika još uvijek čeka na odgovor da je dobilo posao a treća se tek prijavila na natječaj jer pazite sad ovo, u nekim županijama tek su danas ili jučer, u četvrtak objavljeni natječaji o pomoćnicima u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Pa sad računajte, dok prođe rok od sedam dana, dok se riječe svi papiri, nastava je već krenula. Izgubit će se i deset dana – kazuje Tadić.

Osim toga, pojašnjava, dio pomoćnika dobilo je ugovor na samo dva mjeseca, neki za cijelu godinu, pa nije ni taj dio baš najjasniji, ističe.

-Tko je kriv što recimo škola Spinut u Splitu još uvijek nema osam asistenata, škola Bol sedam, Meje dva, Sućidar devet a škola Ravne njive-Neslanovac čak deset pomoćnika – nabraja sugovornica.

Komu se točno obratiti i što točno poručiti nakon ovakvog dosad već viđenog i dokazanog kršenja svih zajamčenih prava prije svega učenika s teškoćama, ali i pomoćnika u nastavi – komentirala je ogorčeno Tadić.

Nadamo se da će se netko početkom sljedećeg radnog tjedna udostojiti odgovoriti na naša pitanja te nam ponuditi neka objašnjenja- na kraju će sugovornica.

💣💣💥💥!!!!Učenici s teškoćama opet nemaju osigurane pomoćnike!!!!💣💣💥💥Poštovani,obavještavamo vas kako su zadnji radni…

Gepostet von Pun-Hr Udruga pomoćnika u nastavi am Freitag, 4. September 2020

Facebook Komentari