Sindikalistkinja Šprem: Trošak za opremu past će na roditelje i učitelje

Voditelj je na početku konstatirao da je ministar Fuchs upravo bio na sastanku s Nacionalnim i županijskim stožerima civilne zaštite, te da je rekao da je “sve spremno za početak školske godine”, javlja N1.

“Kao sindikat smo na vrijeme upoznali ministra s problemima koje treba riješiti prije početka školske godine. Iako počinje u ponedjeljak, niz je problema”, kazala je Šprem i nabrojala neke od njih:

“Kasni se za zahtjevima rješenja za zapošljavanje, prvenstveno nastavnika informatike. Hitno je zaposliti nenastavno osoblje, prvenstveno spremačice. Problem je i organizacija produženog boravka, prijevoza i detektiranje točnog broja izrazito ranjivih osoba; nastavnika, djece ili ukućana djece.”

Broj ranjivih osoba na epidemiju tek se utvrđuje:

“Vidimo da je to tek u tijeku, da to ne zna niti ministarstvo niti mi, a to bi moglo dovesti do niza problema na početku škole.”

Rekla je da ministar jest donio odluku o zapošljavanju spremačica, ali i tu postoji problem:

“Dokaz sustavnog zanemarivanja sustava je to da je spremačica nedostajalo i puno prije koronavirusa, a odluka o zapošljavanju donosi se na šest mjeseci.”

To znači, čim epidemija jenja, problem u školama sa spremačicama će se opet pojaviti:

“Mi smo kao sindikat skloni trajnom rješavanju problema.”

Šprem se osvrnula i na to da Fuchs kaže da je u ministarstvu tek jedan mjesec, da još nije stigao sve organizirati, dok Blaženka Divjak kaže da je sve pripremila za ovu školsku godinu, da su Fuchsa kao ministra dočekali svi papiri.

“To je prebacivanje odgovornosti. Najlakše je tražiti krivce u drugim osobama. Sad za to nije vrijeme”, smatra Šprem.

“Svi smo svjesni da rizik polaskom u školu postaje sve veći. Svi moramo dati od sebe sve da što bolje uđemo u školsku godinu. Usprkos svim poteškoćama, svim krivim izjavama bivše ministrice, učitelji su uspješno iznijeli prošlu godinu na najbolji mogući način, zahvaljujući vlastitom angažmanu, enormnom trudu, radu od 0 do 24 sata. Sigurna sam da će svi učitelji i ove godine dati sve od sebe. Naravno da ima puno rizika, puno faktora, problema, ali imam punu vjeru u naše učitelje.”, kazala je, a potom opisala što joj se motalo po glavi dok je čitala sve upute Ministarstva obrazovanja i printala “taj štos papira”:

“Imala sam dojam da ću u najmanju ruku dobiti upute kao za Space Shuttle, ali nije to toliko teško pratiti. Mislim da je ministarstvo na tih 70 stranica plus 16 stranica epidemioloških uputa napravilo dobar temelj.”

Ona smatra da će najveći teret biti na osnivačima škola, u prvom redu s financiranjem i zapošljavanja i opreme poput maski i dezinficijenaca.

“Nije dobro za učenike da imaju različite uvjete u školama. Dvije pamučne maske po učeniku naravno da to neće biti dovoljno, da država neće imati novaca, da će teret pasti na učitelje i na roditelje”, rekla je.

Tu je problem i dodatnog plaćanja učitelja ako bi prekovremeno radili:

“Taj rad se mora priznati i platiti”, inzistirala je Šprem i opisala koliko su se učitelji iscrpili u prošloj školskoj godini: “Nakon tog perioda onlinea, svi su izgledali kao zombiji. Radili su do dva, do četiri ujutro.”

A što je s time što je ministar Aladrović rekao da “masa plaća ostaje ista”?

“Morali smo se boriti 365 dana za koeficijente. Krvavo smo izborili dugotrajnim štrajkom ono što smo mogli dobiti dijalogom. U istoj godini smo se pregovorima morali boriti za ono što je izboreno štrajkom. Pošteno bi bilo držati se onoga što je dogovoreno i ono što je potpisano.”

Facebook Komentari