MOST: Djeci je definitivno mjesto u školama, ali one ne smiju biti traumatizirajući zatvori za njih

Konzultirajući struku, znanstvene studije i časopise, gledajući primjere drugih zemalja, primjerice Velike Britanije, možemo reći da je djeci definitivno mjesto u školskim klupama. Psihofizička šteta, uz kognitivnu, u slučaju nepohađanja nastave je puno veća od rizika kojem se izlažu po pitanju zaraze. Škola mora ići dalje i mi dajemo podršku Ministarstvu u tome, istaknuli su u petak Mostovi saborski zastupnici, pišu 24sata.

No, ipak se ne slažu sa svim mjerama koje stoje u uputama uoči početka školske godine pa daju svoje prijedloge.

– Ono što stoji u uputama Velike Britanije jest da djeca u učionicama ne bi trebala nositi maske, čak ni tamo gdje nije moguća distanca. Upitna je korisnost maski u sprječavanju virusa – poručio je Nino Raspudić.

Škole ne smiju biti “traumatizirajući zatvori za učenike”, naglasila je Marija Selak Raspudić, istaknuvši kako se to posebno vidi u slučajevima nošenja maski, kao i u tome kako će se izolirati “pojedinci koji kihnu.”

– Sad dolazi jesen i mnoge druge respiratorne bolesti. Mjera izdvajanja učenika iz razreda i smještanje u posebnu prostoriju je loša jer ne samo da nastavnik, koji nije liječnik epidemiolog, mora procijeniti zdravstveno stanje učenika, već je i učenik stigmatiziran i izdvojen do dolaska roditelja – poručila je.

Mostovci smatraju pogrešnom preporuku o izvođenju nastave online za one koji će morati u samoizolaciju i izolaciju.

– U tom smislu pozdravljamo ono što je rekao sindikat Preporod, no smatramo to nedovoljnim. Nije u šoldima sve, da nastavnike treba dodatno platiti za dodatni rad, no to nije dovoljno. Dodatni rad treba platiti, ali i svesti na minimum – rekla je predloživši da se sve izostane do dva tjedna treba tretirati kao uobičajeno odsustvo iz škole zbog bolesti.

– To dodatno opterećuje nastavnike, ali i same roditelje, a pokazalo se da takav tip nastave ionako nema dovoljne benefite za učenike. Zato mi predlažemo da se to tretira kao uobičajeno odsustvo zbog bolesti i da nije potrebna online nastava, jedino kada nedostaje više od polovice učenika, onda treba nastavu prebaciti online – rekla je dodavši kako treba omogućiti dodatno zapošljavanje osoblja u školama, kao i vrtićima.

Predlaže i izbacivanje blok satova i trosatne nastave naglasivši kako je i to loša mjera, koja će stvoriti velike razlike u obrazovanju uz lošiji ishod učenja. A zalaže se i za zadržavanje izborne nastave i sportskih aktivnosti u školama.

– Izborna nastava je iznimno važna i zbog nje učenici vole školu. Što se sportskih aktivnosti tiče, pa mi imamo jedan od najvećih javnozdravstvenih problema, a to je pretilost. Među prvih pet smo zemalja u EU po tom pitanju. Mi ćemo ovakvom mjerom dovesti do, osim potenciranja problema pretilosti, i potenciranja socijalnih razlika jer će se normalno sport odvijati u klubovima. Dakle, oni koji će si moći priuštiti sport u klubovima, nastavit će se baviti sportom, dok ona djeca koja su se do sad oslanjala na škole jer si to nisu mogla priuštiti, neće se moći baviti fizičkom aktivnošću – istaknula je.

Ante Kujundžić, bivši ravnatelj OŠ Zmijavci, istaknuo je kako su nastavnici opet svedeni na administraciju i prepušteni sami sebi.

Facebook Komentari