Klub zastupnika SDP-a: Neka Vlada prizna da je Inu prepustila Mađarima

Foto: SDP

Klub zastupnika SDP-a zatražio je u petak od Vlade priznanje da je Ina prepuštena Mađarima i objašnjenje kako kani osigurati energetsku neovisnost Hrvatske nakon “zaokruženog procesa mađarske energetske kolonizacije”.

Davorko Vidović ustvrdio je da već 16 godina, otkad su Ivo Sanader i HDZ preuzeli vlast, traje neviđeni cinizam i obmanjivanje Hrvatske u vezi Ine, najveće i najvažnije hrvatske kompanije.

U ugovoru iz 2002. godine o strateškom partnerstvu Ine s MOL-om prva i najvažnija točka bila je modernizacija rafinerija i nastavak i povećanje rafinerijske proizvodnje u Hrvatskoj, istaknuo je Vidović na konferenciji za novinare u povodu 250 otkaza u sisačkoj rafineriji.

No, ne samo da nije došlo do modernizacije rafinerija i povećanja proizvodnje, nego je manjinskom vlasniku prepušteno upravljanje najvećom hrvatskom kompanijom, čime je započelo sustavno i dugotrajno uništavanje Ine.

“Tražimo da Vlada građanima kaže kakva je energetska strategija Hrvatske, što možemo očekivati kada je riječ o Ini i HEP-u, kakva je budućnost JANAF-a koji je u aranžmanu s Mađarima preuzeo ulogu prijevoznika nafte iz sisačke rafinerije prema Mađarskoj, kakva je sudbina Plinacroa i kako će se razvijati cijeli energetski sektor”, kaže Vidović.

Od premijera Andreja Plenkovića zatražio je da se ne skriva iza konzultanata nego da izađe pred javnost i prizna da je Ina prepuštena u ruke Mađarskoj.

“Izvlačenje iz MOL-a na koronakrizu, nakon što 15 godina polagano usmrćuju hrvatske rafinerije, vrhunski je cinizam jer je na djelu sistematska deindustrijalizacija”, rekao je Vidović.

Mirela Ahmetović ocijenila je kako je najavljenih 250 otkaza u rafineriji samo logična posljedica zaokruženog procesa mađarske energetske kolonizacije Hrvatske, pa se zato objašnjenja ministra gospodarstva Tomislava Ćorića da je riječ tržišno uvjetovanim otkazima čine smiješnima.

“Do jučer je Ćorić grmio da neće dopustiti jednostrane poteze MOL-a, a njegov kolega, bivši ministar Goran Marić, govorio je da neće dopustiti gašenje sisačke rafinerije”, podsjetila je.

Još ljetos otkaze je dobilo 280 radnika tvrtki-kćeri Ine, tako da se zapravo radi o ukupno 530 izgubljenih radnih mjesta u okolnostima ekonomskog potopa, naglasila je Ahmetović.

Zapitala je jesu li otkazi zaista poslovno uvjetovani ako se zna da troškovi plaća radnika u rafinerijama iznose do 1,5 posto.

“Jasno da otkazi ne mogu biti ni bitan niti osnovni razlog racionalizacije poslovanja jer najveći troškovi rada rafinerije su cijene energije i sirovina koje su visoke zato što ih utvrđuje MOL, a ne Ina”, ustvrdila je.

Ina je komercijalnom politikom MOL-a izgubila tržišta izvan Hrvatske, a odredba ugovora s MOL-om o modernizaciji je zaboravljena i nitko je više ni ne spominje, upozorila je Ahmetović dodavši da Ina nije ulagala ni u nove izvore niti u sekundarnu proizvodnju.

Ina je dopustila MOL-u da ubije hrvatske rafinerije, a Mađari se rješavaju hrvatskih radnika u za njih vrlo povoljnim okolnostima. “Mađari su ojačali svoju kompaniju, preuzeli hrvatske izvore energije i zaposlili svoje rafinerije i radnike”, kazala je.

Mađari vrlo uspješno provode svoju energetsku strategiju preko leđa hrvatskih građana, a sve uz blagoslov hrvatske Vlade. “Khuen Héderváry bio bi danas jako sretan u Hrvatskom saboru”, poručila je Ahmetović, piše SDP.

Facebook Komentari