Glas poduzetnika: Kratkoročne mjere nedostatne ako ne dođe do ključnih reformi

“Jučer, sa zakašnjenjem, ali bolje ikad nego nikad, mnogi poduzetnici i obrtnici koji mogu očekivati pad ili koji imaju pad od početka krize, su saznali da ulaze u različite pakete kratkoročnih Mjera Vlade do konca godine i to pozdravljamo zbog svih onih poduzetnika koji su “dobili zraka” i prostora da vide što i kako dalje, javlja N1.

Čujemo da Hamag-Bicro ima na raspolaganju milijardu kn, a očekuju se značajna sredstva i u HBOR-u, kao i čitav niz plasmana poslovnih banaka uz subvenciju kamate i od 70%-90% jamstvo državnih institucija (makar smatram da poslovne banke poprilično koče procese i to nije dobro, očekuje se i reakcija HNB-a).

I to su također dobre vijesti, jer držimo da je ključ baš sada što više sredstava inkorporirati u privatni sektor i to ne samo tvrtkama za obrtna sredstva (nekima nužna za preživjeti do sezone, nekima nužna za otplatu nagomilanih dugova, npr. leasing rata, najma i sl.), već i kao opcija pokretanja novog poslovanja, pa tako mnoge moje kolege iz putničkih agencija razmišljaju o otvaranju OPG-a ili pak ulaska u IT ili građevinu, i ako im ista sad treba jer iskustvo i određena znanja imaju, to je onda povoljan i relativno brzo dostupan kapital.

No ako će provedba navedenih paketa “škripiti”, ako će se kasniti i birokratizirati, neće se polučiti nikakav efekt, provedba mora biti brza i efikasna, nema opravdanja da ne bude, jer je Premijer jasno rekao da su sredstva iz EU fondova odobrena i na raspolaganju.

Stoga gospodo u Vlada Republike Hrvatske budite brzi i efikasni (nema alternative), jer čekanje na odgovor i/ili odobrenje kredita od 6 mjeseci (a sad imamo takve slučajeve) je NEDOPUSTIVO!

Taj proces treba biti gotov u maksimalno 30 dana. No sve te kretkorocne Mjere su nedostatne ukoliko ne dođe do ključnih reformi, pa ponavljam i ponavljat cu dok god se iste ne ostvare.

– porezna reforma / smanjivanje PDV-a, smanjivanje poreza na dohodan /Flat Rate 10%/, smanjivanj i ukidanje vecine parafiskalnih nameta (ukljucujuci HTZ, HŠ, HV, HGK, HOK…), nulta stopa poreza na dobit koja se reinvestira natrag u tvrtku i sl.

– reforma pravosudja / digitalizacija sustava i jasni rokovi – do 3 mjeseca za pravomocnu presudu za iznose manje od 300 000 kn, a preko i sve ostale predmete do max. 6 mjeseci do 1 g. i sl.

– reforma javne uprave i kokalne samouprave / digitalizacija i optimizacija, da smanjivanje nabujale birokracije!

Naravno da moramo govoriti i o deregulaciji (jedna smo od najreguliranijih ekonomija u EU), smanjivanja presije inspektora, stavljanja drzavne imovine u funkciju, kvalitetnije definiranje zakona u graditeljstvu i slilčno”, napisao je Hrvoje Bujas u grupi Glas poduzetnika na Facebooku, te dodao kako će u rujnu Udruga imati sastanak s ministrom pravosuđa, ministricom turizma, ministrom regionalnog razvoja i drugima.

Share This Article