Što sve smijete stavljati u kućni kompost, a što je bolje izbjeći?

Alyssa Eiklor, analitičarka zaštite okoliša iz odjela za gospodarenje otpadom iz Odjela za zaštitu okoliša u Vermontu objašnjava da se gotovo svaki biljni i životinjski proizvod na kraju može pretvoriti u kompost. No nekima će od njih biti potrebno više topline i vremena. To zapravo nije problem za komercijalne objekte koji imaju ogromne gomile komposta kojima se profesionalno upravlja. Međutim, problem je kada ste kućni komposter zabrinut zbog privlačenja nametnika i glodavaca u svoje dvorište, piše MindBodyGreen.

Što se može kompostirati, a što ne?

Da:

Voće (samo uklonite sve naljepnice)

Povrće

Otpad iz dvorišta

Orašasti plodovi i sjemenke

Ljuske od jaja

Talog i filtri za kavu

Ne:

Meso i kosti

Bioplastika

Metal, staklo ili plastika

Medicinski otpad i proizvodi za osobnu higijenu

Stiropor

Ovisi:

Papirnati ručnici: Papirnati ručnici koji su izbijeljeni ili su došli u kontakt s proizvodima za čišćenje ne smiju se kompostirati jer sadrže neželjene kemikalije. Prirodni, neizbijeljeni papirnati ručnici (koji obično imaju smeđu boju) trebali bi biti u redu – sve dok se nisu koristili za upijanje kemikalija ili ste u njih puhali nos, kihali i slično.

Prehrambeni proizvodi: Dobre vijesti za one koji često zaborave što im je u hladnjaku. Pljesniva hrana i dalje se može kompostirati.

– To su dijelovi procesa razgradnje, pa nisu razlog za zabrinutost – kaže Eiklor.

Mliječni proizvodi: Mliječni proizvodi tehnički su kompostabilni jer potječu od živih bića, ali to je jedan od sastojaka koji može privući životinje u vaše dvorište.

Žitarice: Ponekad ćete vidjeti kako kućni komposteri izbjegavaju sirove ili kuhane žitarice jer im treba neko vrijeme da se razgrade i mogu privući životinje. Ali Eiklor kaže da bi trebali biti u redu sve dok su potpuno zakopane u vašu hrpu, kombinirane sa zemljom i ako hrpu redovito miješate.

Ulja i hrana natopljena uljem: Iako ne biste trebali bacati velike količine ulja ili masti za pečenje u kompost, male količine bit će u redu, kaže Eiklor, prenose 24sata.

Facebook Komentari