SDP: Ministar Fuchs treba razmisliti o testiranju učitelja kako škole ne bi postale nova žarišta

Nova školska godina jednadžba je sa svim nepoznanicama, upozorili su zastupnici SDP-a napominjući kako ni četiri dana prije početka nove školske godine nemamo jasnog i provedivog plana za provođenje nastave tijekom epidemije korone, dok druge zemlje imaju razrađeno više scenarija, Podsjetili su da su još u travnju tražili osnivanje kriznog stožera za obrazovanje koji bi u lipnju počeo pripremati novu školsku godinu, ali to nije usvojeno, pišu 24sata.

. Mi imamo jedino novo povjerenstvo od 23 umne glave. U hrvatskoj politici vrijedi pravilo, ako nešto ne želite riješiti onda osnujte povjerenstvo. Čini se da se vladajućoj obrazovnoj strukturi ne žuri i ne razumiju da samo dobrom pripremom može izbjeći kaos u obrazovnom sustavu – kazao je Domagoj Hajduković.

Najporaznije je, kaže, što se struka sustavno ignorira, iako bi oni na sve izazove dali najbolje odgovore.

– Nastavnici se šale da se za novu školsku godinu pripremaju tabletama za smirenje i sa puno dezinficijensa, ali nažalost to je jedino što je obrazovna politika priredila, a i to će morati kupiti iz vlastitih džepova. Kako sada stvari stoje bit ćemo žrtve mijenjanja uputa na tjednoj ili dnevnoj bazi, a najviše će stradati roditelji, učenici, nastavnici i učitelji te ravnatelji – ustvrdio je Hajduković.

I dok učenici studenti, nastavnici i roditelji čekaju odgovore, Sabina Glasovac napominje kako resorno ministarstvo čeka Godota. Poziva ,a je ministra Radovana Fuchsa da prije početka školske, a uskoro i akademske godine odgovori na sva otvorena pitanja i stvori pretpostavke za osiguravanje higijenskih i epidemioloških uvjeta u svim obrazovnim ustanovama.

Traži i evaluaciju on-line nastave, koje za prošlu godinu nije bilo, jer je smatra ključnom kao pomoć učiteljima, nastavnicima, ali i učenicima kako bi se izbjegli problemi uočeni u ožujku i travnju. Poziva da se osigura dovoljan broj prvenstveno čistačica, koje će morati provoditi higijenske mjere, ali i da se nabavi dezinficijens, maske i viziri.

– Ne smije se dogoditi da sredstava, koja su nužno potrebno osigurati padnu na trošak učitelja, roditelja i djece. Predlažemo da Ministarstvo razmisli o testiranju svih učitelja tjedan do dva nakon početka nastave, kako škole ne bi postale nova žarišta epidemije. Ako škole postanu nova žarišta t znači da će se epidemija širiti i po kućanstvima. Moramo napraviti sve da spriječimo veliki broj zaraženih koje naš zdravstveni sustav ne bi mogao podnijeti – poručila je Glasovac.

Pozvala je ministarstvo i da stvori pretpostavke za rješavanje statusa zaposlenih u obrazovanju, koji će biti pozitivni na virus, u samoizolaciji ili provoditi nastavu po mješovitom modelu.

Facebook Komentari