Obuljen o Zakonu o obnovi: Ako bude propusta, tražit ćemo žurne izmjene

Nakon jučerašnje rasprave u Saboru rekla je da će im trebati dva do tri dana da razmotre sve amandmane, dok je na kritike da zakon s više od 100 predloženih amandmana ne može biti dobar, rekla:

“Ako ima 100 ili više ne valja, ako ne uvažavate sva razmišljanja, opet ne valja. Ne smije se na jednoj katastrofi skupljati politički bodove, ako se pokaže da nije najbolje rješenje, prvi ćemo predložiti žurne izmjene i dopune, tražili smo okvir koji je pravičan, a prioritet je vratiti ljude u svoje domove”, poručila je ministrica.

Kaže kako je dovoljno osigurača postavljeno kada je u pitanju transparentnost te da rasprava Fond ili Zavod nije supstancijalna već semantička, javlja N1.

Pitanje financiranja je osjetljivo, rekla je, jer jedni smatraju da država uopće ne bi trebala intervenirati, a drugi da bi trebala još velikodušnije.

“Zato smo kombinirali socijalne i imovinsko dohodovne kriterije. Vi gledate zgradu, ali ona nije samo u odnosu na stanara, već i na tkivo grada, na sigurnost prolaznika i slično”, poručila je i dodala da se ne smije dozvoliti da se centar grada isprazni.

“Krivo je misliti da tamo mogu živjeti samo imućni, osjetljiva su to pitanja. Ne smije se radikalno promijeniti socijalna struktura, ni dozvoliti mešetarenje, zato smo uveli da samo oni koji su bili vlasnici 22.03. mogu podnositi zahtjeve”, rekla je.

Na pitanje o danas predloženim Vladinim mjerama i mogućnosti pritiska na zatvaranje djelatnosti jer bi tako imali osiguranih 4.000 kuna, rekla je:

“Zaboga. Svi se zajedno moramo uozbiljiti, živimo u trenutku globalne pandemije. Znate što smo sve učinili, pogotovo za one koji zbog ograničenja trpe najviše”, istaknula je i dodala da ulazimo u neizvjesno razdoblje, ali će i dalje činiti sve da zaštite zdravlje, ali i radna mjesta.

“Povukli smo cijeli niz mjera za kulturu, pred nama je neizvjesna jesen i zima, otvorili smo se za najveći dio kulturnih djelatnosti da ponovno počnu. Sada su najzakinutiji veliki festivali i koncerti, kino distribucija do nedavno. U dogovoru smo sa svim udrugama i poduzetnicima, kombinirat ćemo proračunska sredstva i programska te ad hoc mjere. Bit će teško, ali ćemo se truditi osigurati da se nastavi kulturni život i da svi oni koji su u tom sektoru prežive krizu”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Facebook Komentari