Na granicama svatko ima svoja pravila: Evo što vam treba za ulazak u europske zemlje

Ilustracija

Od 1. rujna Mađarska je zatvorila svoje granice kako bi spriječila širenje korona virusa, što znači da Hrvati u tu zemlju mogu ući preko pret graničnih prijelaza – Uboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske), Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, Donji Miholjac-Dravaszabolcs i Goričan-Leteneye. To predstavlja veliki problem za brojne radnike, piše Glas Slavonije.

Preko granice ne mogu prijeći oni koji nisu državljani ili pak ne žive u Mađarskoj. Nakon razgovora s češkim premijerom Andrejom Babišem, mađarski premijer Viktor Orban dopustio je češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, a iznimku je zatim proširio na Poljsku i Slovačku, prenose 24sata.

Svejedno, oni koji ulaze u zemlju moraju predočiti negativan test na korona virus koji nije stariji od pet dana.

– Došli smo iz Njemačke prošli tjedan i trebamo se vratiti na posao u subotu. Mađarska je zatvorila granice i sada nemamo pojma hoće li nas pustiti da prođemo – rekao je Osječanin za Glas Slavonije.

Slovenija

Ipak, čini se da će Mađarska dopustiti tranzitni prijevoz i prolazak građanima EU. Trenutno za hrvatske državljane ne postoji obveza samoizolacije bez obzira na to iz koje se zemlje vraćaju. Drugačija je situacija u Sloveniji koja je stavila Hrvatsku na crvenu listu što znači da hrvatski državljani moraju nakon ulaska u Sloveniji u dvotjednu karantenu.

Austrija

Što se tiče Austrije, od 17. kolovoza stupila je na snagu mjera prema kojoj svi građani koji ulaze u Austriju iz Hrvatske moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili u sljedećih 48 sati moraju obaviti test. Kroz tu zemlju slobodan je tranzit.

Srbija

Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije moraju od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju imati negativan test na korona virus koji nije stariji od 48 sati. Građani Srbije pri ulasku u Srbiju ne moraju imati test.

Njemačka

Za Hrvate koji se vraćaju u Njemačku nema nikakvih ograničenja, no test je obavezan za one koji su bili u dvije hrvatske županije koje se nalaze na crvenoj listi – Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, a vrijeme do testa provode u samoizolaciji.

BiH

Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Od 16. srpnja građani EU-a mogu ući uz predočenje negativnog nalaza testa na koronavirus koji nije stariji od 72 sata.

Share This Article