Guverner Vujčić otkrio datum kada bismo trebali uvesti euro

Unatoč tome što je koronakriza snažno poljuljala hrvatsko gospodarstvo, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić očekuje uvođenje eura od 1. siječnja 2023. To je ostvarivo, poručio je na konferenciji Hrvatsko novčano tržište koja je počela u Opatiji, piše Večernji.

Vujčić očekuje pa BDP-a od 10 posto u ovoj godini, ali i snažan oporavak u 2021., uz stopu rasta od 6 posto. Vjeruje da ćemo uspjeti ispuniti konvergencijske kriterije za uvođenje eura u tom najkraćem mogućem roku. Najavio je da je u tijeku izrada Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, koji će dati odgovore na sva praktična pitanja oko konverzije depozita, kredita, zamjene kovanica i novčanica.

Plan će, rekao je, uskoro predstaviti javnosti, javlja Novi list. – Ljudi se najviše boje da će im uvođenjem eura pasti standard jer misle da će rasti cijene a prihodi ostati isti. Mi sad moramo poraditi na tome da više govorimo o primjerima drugih zemalja, kod kojih se desilo upravo suprotno – standard građana je nakon uvođenja eura porastao, poručio je Vujčić.

Share This Article