Tabak: Američka ponuda F-16 borbenih aviona mijenja igru

Igor Tabak s portala Obris.org u Novom danu govorio je o detaljima američke ponude za rabljene F16 borbene zrakoplove. Sjedinjene države dosad su nudile samo nove zrakoplove pa ovo unosi velike promjene u posao, smatra Tabak. Za sada se zna samo naznaka tipa A i B blok 20, ali nema detalja koje su konkretno godište, koji su letni sati i slično.

„Rečeno nam je da će ponuđač izaći s tim podacima ako Hrvatska strana potvrdi interes za ponudu. Riječ je o privatnoj tvrtki ProAeronautics, iza koje može stati država u Government to Government modelu, pojašnjava Tabak, koji smatra da je velika stvar što imamo ponudu iza koje može stati američka država, te zrakoplove koji nisu iz „treće ruke“, pa se nabavni lanac skraćuje.

Cijena je slična onoj grčkoj iz 2018., za nemodernizirane modele.

„Riječ je o ukupnom paketu od 110 do 150 milijuna dolara, što je za 30 do 50 niže od one grčke, ali trebat će ih modernizirati, bit će blizu ciframa izraelskog paketa, oni su bili 500-tinjak milijuna dolara“, kaže Tabak.

Podsjeća da je riječ o rabljenim zrakoplovima koji nemaju životni vijek u desecima godina.

„Međutim, takav upgrade nastavlja na razinu što američko zrakoplovstvo smatra normalnim, postajemo potpuno kompatibilni s najvažnijim partnerom, u standardu smo s onim s kojim najviše obrambeno surađujemo i s najvećim strateškim partnerom“, kaže te zaključuje da ova ponuda mijenja igru jer nije isto ako američku opremu gledate iz Amerike umjesto da radite s trećima i uz velika uskakanja Amerikanaca.

Amerikanci nude 12 rabljenih F-16, dodatne letjelice i opremu

Facebook Komentari