Capak: Naši modeli pokazuju kako bi do početka listopada trebalo doći do pada novooboljelih

Prethodna dva dana imali smo pad novozaraženih korona virusom, no u srijedu se taj broj ponovno značajno povećao, kao i broj testiranih. Od 4122 ljudi koji su se testirali od jučer, danas je 311 pozitivnih. U ponedjeljak ih je bilo 146 , a u utorak jedan manje. No, ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, ističe kako se ne radi o novim žarištima već o velikom broju onih u samoizolaciji, pišu 24sata.

– Radi se o povećanom prijenosu s obzirom da imamo duže vrijeme veliki broj novooboljelih. Imamo puno aktivnih slučajeva. Današnja brojka osoba oboljelih iz samoizolacije je veća od onih koji nisu bili u samoizolaciji. Što je dobro jer znači da kontroliramo. Stalno povećavamo kapacitete testiranja i s maksimalnim angažmanom u tri smjene možemo napraviti preko 7000 testiranja dnevno – rekao je Capak dodavši kako je dobro da testiramo više i uhvatimo sve više novooboljelih prije nego ostvare kontakte.

Postoje predikcijski modeli, naglasio je, koji pokazuju neko vrijeme kako će doći do pada novooboljelih krajem rujna i početkom listopada.

– Postoje određeni matematički modeli u koji se unose podaci o novooboljelima, R nula, mobilnosti, populaciji i drugi parametri. Model koji koristimo u HZJZ, a koristimo i druge modele i matematičare koji nam povremeno naprave neku procjenu, već neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu, ne znači da će pasti broj ispod 200 ili 100, dakle bit će trend pada. Koliko će to biti i kad će doći na neku prihvatljivu razinu to ćemo još vidjeti. No u svakom slučaju ti modeli pokazuju da bi uskoro mogli očekivati pad – pojasnio je Capak naglasivši kako su to matematički modeli koji se mogu poremetiti s novim događajem ili žarištem.

– No, kako sada stvari stoje, do početka listopada možemo očekivati značajan pad – rekao je.

Facebook Komentari