Vlada na mukama: U jednom danu sjest će 300.000 ovrha

U ponedjeljak, 19. listopada, javni bilježnici bi mogli isporučiti najmanje 300.000 ovrha, a možda i više, jer de facto tog radnog dana ističe Vladin moratorij na ovrhe zbog situacije s epidemijom zbog kojeg su se sve ovrhe zaustavila na šest mjeseci, pišu 24sata.

Iz javnobilježničkih ureda doznajemo da se sve radi kao da neće biti nikakve prepreke da se sve ovrhe isporuče na taj dan. I to unatoč najavama iz Ministarstva pravosuđa da se radi na modelu kojim bi se ljudima omogućilo da dugove plate u ratama ili da se ovrhe puštaju u valovima.

– S obzirom na zaustavljanje ovrha, masa trgovačkih društava nije se ni trudila pokretati prijedloge za ovrhe i očekujemo da će to učiniti u sljedećim tjednima. Dakle, očekujemo da će broj ovrha porasti sljedećih tjedana. Sigurno će premašiti 300.000. Možda ipak neće dosegnuti 400.000, kako se sad u medijima navodi – rekao nam je javni bilježnik dobro upućen u stvari.

U Ministarstvu pravosuđa, doznajemo, užurbano rade na tome da spriječe opći tsunami ovrha.

– Sigurno će se raditi neki socijalni kriteriji, pojednostavit će se postupak ovrhe i ići će se na to da ovrhe pojeftine. Užurbano se radi na digitalizaciji ovrha tako da se što manje stvari plaća, ali taj dio ipak ide malo teže – rekao nam je izvor iz ministarstva.

Do kraja tjedna trebali bi se sastati predstavnici Ministarstva pravosuđa i Hrvatske javnobilježničke komore. Kažu da “imaju još vremena” pripremiti se da se ne dogodi blokada 300.000 ljudi u jednom danu. Unatoč željama, čini se kako je prijedlog za rješavanje gorućeg problema tek na razini opće skice.

A već ranije smo pisali o tome da stručnjaci koji se bave ovrhama upozoravaju da će vjerovnici najesen biti manje raspoloženi za dogovore s dužnicima nakon ovakvog počeka.

Facebook Komentari