Plenković na Strateškom forumu na Bledu: To su izazovi s kakvima se nismo susreli

Na Bledu se održava 15. Strateški forum na kojem sudjeluje i premijer Andrej Plenković. Slovenski premijer Janez Janša sastao se jutros s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim, piše HRT.

Na Strateškom forumu, među ostalim, riječ je o sudjelovanju država u izazovima u vezi s koronakrizom.

Drago mi je da sam danas ponovno u Sloveniji. Čestitam domaćinima, prije svega premijeru Janši, rekao je Plenković.

– Mislim da je izrazito dobro odabrana tema za početak dobro odabrana tema za početak ove političke jeseni na međunarodnom planu da razgovaramo o posljedicama Covida-19 i na globalno upravljanje na aktivnosti na razini EU, na odnose među državama i na pronalaženje zajedničkog rješenja za globalnu pandemiju. To je izazov s kakvim se nismo susreli i mislim da možemo sad polako od recimo kraja siječnja do danas rezimirati što je bilo dobro i da vidimo kako reagirati u budućnosti. Puno je rema koje nas povezuju u današnjem kontekstu.

Ovo je prigoda na multilateralnim sastancima, da na marginama organiziramo sastanke, premijer Janša i ja smo sreli smo se tijekom srpnja u Otočcu na Krki, tamo smo razgovarali uglavnom o Covidu-19.

– Mislim da smo svi učinili napore da turistička sezona bude što je moguće bolja, mi možemo generalno reći da smo zadovoljni s obzirom na procjene kakve su bile otprilike negdje u travnju ili svibnju, puno je bolja. No sada moramo vidjeti koji su modaliteti koje zajednički moramo napraviti kako bismo smanjili zarazu i onda naravno i prekogranične efekte, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković sudjelovat će na panelu lidera “Europa nakon Brexita i Covid-19”. Sastat će se sa slovenskim domaćinom, Janezom Janšom, a oko 14 sati i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, piše HRT.

Facebook Komentari