13 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Capak odbio priznati da je zatvaranje teretana bila greška, odgovorio i dokad...

Capak odbio priznati da je zatvaranje teretana bila greška, odgovorio i dokad ćemo brojati zaražene

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak bio je gost RTL-a Danas te je komentirao situaciju s teretanama u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje ponovno mogu raditi. Naime, nakon par dana, teretane se u Dalmaciji ponovno otvaraju, a Capak je kazao da to ne bi nazvao priznanjem da je odluka o zatvaranju bila pogrešna.

– Kolege epidemiolozi imali su viša dana zaredom velike brojke, preko 100, i u anamnezama tih mladih ljudi, koji su pretežno obolijevali, je bilo da su boravili, između ostalog, u teretanama. Ako je nepoznat izvor zaraze, onda se posumnja na to. Kolege su mislili da ako smanje tu mobilnost, grupiranje mladih, da će uspjeti smanjiti tu brojku i proveli su neke mjere vezano uz teretane i nakon toga su vidjeli da ne bi trebalo teretane dalje zatvoriti, nego pooštriti kontrolu – kazao je Capak, piše Jutarnji.

Komentirao je i ponovno otvaranje Covid bolnice u Dubravi te otkrio postoji li strah od jeseni i eksponencijalnog rasta.

– Mi uvijek moramo biti spremni i za lošije scenarije, za povećan broj oboljelih i povećan broj težih slučajeva jer kad bi nam se to dogodilo i mi ne bismo bili spremni, to bi bila katastrofa. Na proljeće jedva da je bilo 20-30 pacijenata u Dubravi, ali moramo sad raditi na pripremama. Nadamo se da do tog scenarija neće doći, većina ljudi ima blage ili nikakve simptome, međutim imamo upozorenja iz Infektivne klinike da se oni lagano pune – kazao je Capak.

Osvrnuo se i na pismo epidemiologa koje je upućeno ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem se traži da se promijeni kriterij dolaska u samoizolaciju te da u nju ne idu svi kontakti oboljelih.

– Ovo što se tiče samoizolacije je jedno od pitanja koje treba detaljnije prodiskutirati. Ja ne bih ništa mijenjao što se tiče samoizolacije jer nam je to važan instrument u liječenju infekcija. Postoje mogućnosti koje su i oni u dopisu, a by the way, i ja sam član Društva epidemiologa, naveli, a to je da se pojednostavi postupak putem SMS-ova – kazao je Capak.

Na pitanje do kada će se svaki dan brojati novozaraženi i kada će se život vratiti u normalu, Capak je kazao da će se brojati dokle god imamo epidemiju.

– Dokle god postoji medijska pažnja i interes javnosti da se brojevi objavljuju mi ćemo to komunicirati. Brojanje je posao epidemiologa, na temelju brojki ocjenjujemo epidemiološku situaciju, donosimo mjere. To je jedan pokazatelj koji je međunarodno dogovoren. Svi prate broj novooboljelih i to je pokazatelj usporedbe s drugim zemljama – kazao je Capak za RTL Danas.

Najnovije

Još iz rubrike