Supernamirnica koju treba jesti što češće: Odlična je za zdravlje

Leća je prepuna vitamina, bjelančevina i vlakana, a hranjive prednosti leće (slične grahu) su brojne:

1. Bogata je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti mahunarki i leće je visoka razina vlakana, koje većina ljudi ne unosi dovoljno putem svoje prehrane, prenose 24sata.

– Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno onih topivih. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i tvore gelastu tvar koja se kreće kroz naš organizam i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim kolesterolom – tvrdi Jennifer Hanway, nutricionistica i certificirana osobna trenerica. Zapravo, smeđa leća može osigurati dnevnu dozu vlakna (26 grama) u samo pola šalice.

2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Vlakna u leći također pomažu kod probave.

– Topljiva vlakna u leći mogu pomoći uravnotežiti razinu šećera u krvi usporavanjem oslobađanja glukoze u krvotok i sprečavanjem probijanja inzulina – kaže Hanway. To je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju razine šećera u krvi.

3. Dobar je izvor bjelančevina

Leća ima više od 20 grama proteina u pola šalice posluživanja, pa je to čini savršenim dodatkom vašoj bezmesnoj rutini, a pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

4. Ima obilje vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih prednosti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete dobiti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i obilje B vitamina.

1. Zamijenite škrob s lećom

– Zamijenite škrobne ugljikohidrate lećom, poput riže, tjestenine ili krumpira – savjetuje Hanway. Na taj način još uvijek dobivate složene ugljikohidrate, ali puno više vlakana i proteina. S druge strane, razmislite o tome kako najbolje iskoristiti leću i uživajte u mnogim zdravstvenim prednostima tjestenine od crvene leće ili drugih tjestenina na bazi leće.

2. Šarena leća

Svaka vrsta leće ima malo drugačiji profil proteina, vlakana i vitamina, pa da biste iskoristili sve prednosti konzumiranja leće, malo je pomiješajte. Na primjer, crna leća prepuna je snažnih antioksidanata.

– Crna leća puna je antocijana, antioksidansa koji se obično nalazi u ljubičastoj i plavoj hrani kao što su bobice i crveni kupus – kaže Hanway. Također, leće imaju i različitu teksturu – žuta i crvena leća će se vjerojatnije raspasti i izvrsne su za juhe, dok crna leća zadržava oblik i izvrsne je za hamburger.

3. Nemojte ih prekuhati

Hanway preporučuje da isključite štednjak nekoliko minuta ranije kada kuhate leću. Kuhajte je dvije ili tri minute manje nego što planirate, isključite toplinu, ostavite poklopac i pustite da se pomoću pare skuha do kraja, piše Real Simple.

Facebook Komentari