Zna li itko gdje nestaje salo?

– Do sada je vladala zabluda da se masnoća kad vježbamo da bismo izgubili kilograme pretvara u energiju. Problem ove teorije je u tome što ona krši zakon očuvanja materije, kojeg se moramo držati kod svih kemijskih reakcija. Dakle, umjesto u energiju, masnoće se pretvaraju u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid i voda potom se miješaju u vašu cirkulaciju, dok se ne izgube kroz urin ili znoj, tvrde australski znanstvenici sa Sveučilišta u Novom Južnom Walesu, pišu 24sata.

Pišući za The Conversation, pomoćni znanstvenik Ruben Meerman i Andrew Brown, profesor i voditelj biotehnologije i biomolekularnih znanosti proveli su istraživanje među 150 liječnika opće prakse, koji su mahom ustvrdili kako se masnoće iz tijela prilikom vježbanja pretvaraju u energiju. Oni tvrde da to nije tako.

– Ako izgubite 10 kilograma masti, točno 8,4 kilograma izlazi kroz pluća, a preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu. Drugim riječima, gotovo sva težina koju gubimo izdiše se – stoji u njihovom istraživanju. Dodali su da, iako to može iznenaditi ljude, treba znati da gotovo sve što jedemo prolazi preko pluća.

– Svaki ugljikohidrat koji probavite i gotovo sve masti se pretvaraju u ugljični dioksid i vodu. Isto vrijedi i za alkohol i bjelančevine, osim male količine bjelančevina koja se pretvara u ureu i druge čvrste tvari i izlučuje se kao urin – kažu. Istaknuli su i da su jedini dio hrane koja dolazi do crijeva neprobavljena zapravo ‘dijetalna vlakna’, piše portal IFL Science.

– Ostatak se apsorbira u krvotok i organe. Nakon toga, ne ide nikuda, dok ne ispari, odnosno dok ju ne izdahnete – pišu Meerman i Brown.

Facebook Komentari