Užas kod Koprivnice: Godinama ga držao kao roba, tukao ga i tjerao na teške fizičke poslove

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 67-godišnjaka zbog ropstva a istražna sutkinja županijskog suda odredila mu je istražni zatvor, pišu 24sata.

Kako je šturo izvijestilo tužiteljstvo, postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak od početka 2012. do kolovoza 2020. godine na svojem poljoprivrednom gospodarstvu u okolici Koprivnice, kršeći odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika. Potom ga je prisilio da svakodnevno besplatno obavlja teške fizičke poslove na gospodarstvu.

Rob nije ima zdravstvenu zaštitu niti mu osumnjičeni osigurao osnovne higijenske uvjete za život. Tužiteljstvo sumnja i da mu je ograničio slobodu kretanja da mu nije dozvolio da kontaktira s drugim ljudima a za navodne propuste ga je tukao te je na taj način uspostavio njegovu potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom. Doslovno je postupao s njime kao sa svojim vlasništvom.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 67-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku. U istrazi koja je pokrenuta istražitelji bi trebali utvrditi kako je moguće da se takav užas događao osam godina i da to nitko nije primijetio i prijavio nadležnim institucijama.

Facebook Komentari