Šostar: 42 pozitivnih u Zagrebu je odranije, samo 51 od jučer. Nije alarmantno

“Neki mediji su krivo prenijeli da je pozitivnih testiranih 26 posto, što nije točno, nego je to 10 posto”, kazao je Šostar, javlja N1.

“Jučer smo rješavali sve one zaostatke odranije tako da su, rekli bi naši mikrobiolozi, frižideri sada prazni. 42 pozitivna su od ranijih dana, a od jučer je u Zagrebu 51 pozitivan”, objasnio je i rekao da su naprosto zbog procedure to morali prikazati kao rezultate iz posljednja 24 sata, kada su potvrđeni.

“Morali smo to kumulativno prikazati kad su izvršena testiranja. Situacija je sve osim alarmantna”, rekao je Šostar.

Rekao je da je još uvijek riječ o uvozima slučajeva iz ljetovališta, “uglavnom iz klubova”, te da je 12 slučajeva iz Bosne i Hercegovine:

“Uglavnom je riječ o ljudima koji dolaze u Zagreb.”

“Nadam se da će nam se uskoro dopustiti da zapošljavamo ljude koji su završili fakultet. Jer razgovore s ljudima mogu raditi i primarci bez iskustva uz nadzor epidemiologa”, kazao je.

Brojke je ocijenio kao posljedicu toga “koliko smo bili nedisciplinirani tijekom godišnjih odmora”.

“Moram ponoviti, nosite maske, pazite na higijenu ruku”, apelirao je i dodao da, ako se ljudi budu držali mjera, da će brojke padati.

“Do sada nismo razmišljali o mjerama ograničavanja, rekao je, ali, “ako brojke budu i dalje velike, vjerojatno ćemo morati predložiti ograničenje okupljanja itd.”

Rekao je da je “Štampar” “stao u red za isti onakav aparat kakav je dobila Klinika za zarazne bolesti”. Otkrio je da im u nabavi pomaže i premijer, jer je “aparat na tržištu rasprodan godinama unaprijed”, i da se aparat očekuje početkom godine.

Facebook Komentari