Petin: HSS je prevelika i prevažna stranka u hrvatskoj povijesti da bi dopustili njeno uništenje voljom jednog čovjeka

Tekst i foto: Ante Rašić

Razgovor s Ana-Marijom Petin gradonačelnicom Orahovice, potpredsjednicom HSS-a i bivšom zastupnicom u Hrvatskom Saboru, obavili smo na turističkom biseru Orahovice i omiljenom izletištu Slavonaca, čuvenom orahovačkom jezeru smještenom ispod zidina Ružica grada. Razgovarali smo o stanju u gradu Orahovici i aktualnom stanju u HSS-u. petin kaže da je HSS prevelika i prevažna stranka u hrvatskoj povijesti da bi dopustili njeno uništenje voljom jednog čovjeka.

Izbori za gradsko vijeće Orahovice su završili, je li svojevrsna blokada rada gradskog poglavarstva završila i kakvi su pomaci?

Izbori su završili, imamo rezultate, gradsko vijeće smo formirali i idemo raditi. HSS je na ove izbore izišao samostalno i ostvario bolji rezultat nego 2017 godine, odnosno s osvojenih 5 vijećnika, ostvarili smo za jedno vijećničko mjesto bolji rezultat. To nam je i pokazatelj da su građani grada Orahovice zadovoljni smjerom i načinom kako radimo.

Na žalost to nije bilo dovoljno da bi samostalno formirali vlast pa smo na prijedlog članova i vijećnika HDZ-a koji su osvojili najviše vijećničkih mandata konstituirali gradsko vijeće i omogućili nesmetan nastavak rada gradske uprave.

Tako je HDZ-u s obzirom na većinu vijećnika pripalo mjesto predsjednika gradskog vijeća dok je vijećnik iz naših redova postao potpredsjednik vijeća.

Ne treba govoriti koliko je bitno što smo uspjeli konstituirati gradsko vijeće i omogućiti gradu i gradskoj upravi normalno funkcioniranje i rad. Sad nas očekuju razgovori o usvajanju proračuna, no ne sumnjam da ćemo i to dogovorno usuglasiti i usvojiti. To nam je bitno ne samo radi normalnog funkcioniranja grada već i radi nastavka rada na povlačenju novaca iz EU fondova koji su od iznimne važnosti za razvoj ne samo grada već i županije, a radi se o gotovo 110 milijuna kuna koji idu u realizaciju.

Kako ide „bitka“ ili borba za HSS?

Bitka ili borba za HSS je ono što me u ovom trenutnu, naravno osim rješavanja problema i briga za Orahovicu najviše okupira i u što trošim najviše energije.

Boli me situacija u kojoj se našla naša stranka i način na koji je pod navodnicima izabrano novo vodstvo jer većina nas ne priznaje ovakav način izbora vodstva stranke, niti je to utemeljeno u Statutu stranke. Način gdje se izborni proces koji treba trajati minimalno tri mjeseca svede na dva tjedna kršeći sve demokratske standarde, ali i statutarne odredbe. Mi jednostavno nismo ni znali tko su delegati na Glavnoj skupštini, gdje su falsificirani rezultati elektroničkog glasovanja.

Većina županijskih organizacija ne priznaje način na koji su provedeni izborni procesi i neće se pomiriti s tim, odnosno ne žele prihvatiti svođenje na gotov čin.

Gledajte, ne radi se o stranci koja je jučer osnovana i nema svoju povijest. Radi se o stranci koja ima povijest dužu od sto godina i koja je ostavila pečat u recentnim povijesnim i političkim događanjima u Hrvatskoj. Jednostavno HSS nije bilo tko i sigurno da hrvatsku javnost, hrvatske građane zanima što se događa u stranci i put kojim ide HSS.

Svjesni smo da hrvatsku javnost zanima zašto se pobunilo 14 predsjednika ŽO, gradonačelnici, načelnici općina, dožupani, ali i samo članstvo.

Nama jednostavno smeta samovolja, nametanje volje jednog člana, u ovom slučaju našeg predsjednika Kreše Beljaka. Smeta nam što stranku prilagođava sebi i svojim interesima, a ne obrnuto da su članovi ti koji putem struktura stranke donose odluke i vode brigu o stranci sukladno stranačkim aktima i uvriježenim demokratskim standardima.

Upoznali ste javnost o pokretanju pravne i upravne bitku, odnosno o podnošenju prijave DORH-u za falsificiranje službene isprave i predstavku ministarstvu Uprave za povredu zakonitosti provođena unutarstranačkih izbora?

Točno, podnijeli smo prijavu u DORH radi krivotvorenja službene isprave, govorim o sjednici Glavnog odbora, gdje je većina članova Glavnog odbora glasala protiv predloženog dnevnog reda, glasala protiv predloženih kandidata za izbornu skupštinu, a iz razloga što smatramo da takova izborna skupština nije u skladu u odredbama Statuta. Mi imamo dokaze, a iste smo dostavili mjerodavnim institucijama.

Sam predsjednik je iznio podatke, nakon kojih su nakon samo dva dana išli na izbornu skupštinu i izabrali novo vodstvo stranke, koje mi ne priznajemo i upravo zato zbog krivotvorenja zapisnika s sjednice Glavnog odbora podnijeli smo prijavu DORH-u i podnesak ministarstvu Uprave.

Facebook Komentari