Moć mirisa: Ovo je najbolje ulje za tjeskobu i za spavaću sobu

Boravak na otvorenom i svježem zraku, te okruženost biljem mogu imati izuzetno pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Iako to ne mora biti jedna biljka, jer one djeluju u sinergiji, postoje neke biljke koje se zaista isplati unijeti u životni prostor. Jedna od tih biljaka je jasmin, pišu 24sata.

Jasmin poboljšava kvalitetu zraka u vašem domu, pomaže kod nesanice i mentalnih problema, poput depresije i tjeskobe. Njegove prednosti su izvanredne. Studija objavljena u Journal of Biological Chemistry ukazuje na to da može imati utjecaja na niz zdravstvenih problema. Na primjer, ako ste pod stresom, miris jasmina odagnat će osjećaj panike.

Istraživanje koje je proveo Hanns Hatt sa sveučilišta Ruhr u Bochumu u Njemačkoj otkrilo je da miris jasmina može pomoći i u ublažavanju anksioznosti. Zapravo je otkrio da se jasmin može smatrati dokazom da aromaterapija ima znanstvenu osnovu. Istražujući, on je promatrao učinak esencijalnih ulja jasmina na miševe i otkrio da mirisi djeluju smirujuće na njih. Dodatna su istraživanja pokazala da tako djeluje i na ljude – smiruje ih.

To se, vjerojatno, može pripisati kemikaliji poznatoj kao GABA, koja utječe na raspoloženje te aktivira živčane stanice koje ublažavaju anksioznost.

– Otkrili smo novu klasu modulatora receptora GABA koja se može davati parenteralno i kroz zrak koji udišemo, objasnio je Hatt te dodao kako se s tim mogu povezati promjene u sedaciji, anksioznosti, uzbuđenju i agresiji.

Prema studiji, miris jasmina u prostoru može imati sljedeće učinke:

– smanjuje tjeskobu i živčanu napetost

– potiče dobro raspoloženje

– poboljšava kognitivne performanse i budnost

– poboljšava kvalitetu sna

– uravnotežuje hormone

– smanjuje burne reakcije i promjene raspoloženja

– povećava libido.

Studija je uspoređivala i učinke mirisa jasmina na ublažavanje tjeskobe s učincima lijekova i otkrila da je jasmin pet puta snažniji od određenih lijekova.Nekoliko kapi esencijalnog ulja jasmina moglo bi vam pomoći da bolje zaspite, povećate koncentraciju, ublažite blagu depresiju i tjeskobu i još mnogo toga.Također, pomaže bolju kvalitetu sna, prenosi portal 12 Tomatoes.

Facebook Komentari